Meme sarkması nedir?
İnsanlar her dönem iyi görünmek ve beğenilmek isterler. Yaşlanmaktan, bazı genetik sebeplerden, yaşam biçimlerinden kaynaklanan sebeplerden vücutlarında deformasyonlar ya da istenilmeyen değişimler yaşadıkları zaman sosyal hayatlarında da mutsuz olmaya başlarlar. Kadınların yaşadığı meme (göğüs) formu bozukluğu ve sarkma sorunu da bu tür bir mutsuzluktur.
Meme sarkması (göğüs sarkması); meme bezi, yağ dokuları ve memeyi göğüs kasına tutan “Cooper ligament” doku bağlarının gevşeyerek uzaması sonrası meydana gelen bir deformasyondur.
Peki bu meme dokusu problemleri engellenebilir mi ya da ertelenebilir mi? Kadınlar memelerinin sarktığını nasıl anlar ve nasıl tespit edebilir?
Memenin (göğüslerin) sarkık olduğu nasıl anlaşılır ve test nasıl yapılır?
Kadınlar için memenin sarkık olup olmadığını kontrol etmek için birçok yöntem vardır. Uzman bir doktora muayene olmak en doğrusu olsa da kadınlar aynaya bakarak ve elle kendileri de inceleyerek memelerinin sarkıp sarkmadığını analiz edebilir. Bunların dışında memelerin kesin olarak sarkma sorunu yaşayıp yaşamadığını anlamak için uygulanan en iyi yöntem kalem ile kontrol etme yöntemidir. Bu işlemde kalem meme altına yerleştirilmeye çalışılır. Yapılan bu test uygulamasında kalem, memenin alt kısmına sıkışıp kalmıyor ve yere düşüyorsa mutlu olmalısınız bu sonuç memenizin sarkmadığı anlamına gelir. Ancak bu test işlemini yaparken kalem memenizin alt kısmında doğal bir şekilde duruyor ise memenizin sarktığı teşhisini koyabilirsiniz. Peki, kadınlar için hayal kırıklığı olan bu problemi oluşturan nedenler neler olabilir?
Memelerin Sarkmasına Sebep Olan Unsurlar Nelerdir?
- Yaşamsal döngü, yaşın ilerlemesi ve yerçekiminin etkisi
- Hormonal değişimler ve aşırı kilo alıp vermek
- Gebelik döneminde yaşanan fiziksel değişimler, sonrası emzirme dönemi, sütle dolan memenin büyümesi, gerilmesi ve emzirme sonrası tekrar küçülmesi
- Uzun süre güneşlenmenin ciltte yarattığı olumsuz etkiler
- Çok sıcak suyla duş alma alışkanlığı
- Sigara ve alkol kullanmak
- Herhangi bir hastalık sonrası kullanılan ilaçlar
- Yanlış sütyen tercihleri
- Uyuma biçimi alışkanlığı
- Düzensiz beslenme ve uyku problemleri
- Hareketsiz ve sporsuz bir yaşam
Meme (göğüs) sarkması nasıl düzelir ve ne iyi gelir? Meme sarkması nasıl önlenir ve ertelemek için neler yapılabilir?
Sıkı, fit ve dik duran memelerinizin formunu korumak için yapılabilecek uygulamalar nelerdir?
- Spor ve egzersiz
Kendine vakit ayıramayacak kadar yoğun iş temposu içerisinde olan bireyler, etkili ve pratik bir yöntem aramaktadırlar. Günlük minimal sürelerle sık sık yapılan egzersizler sayesinde memelerde (göğüslerde) oluşan sarkmalar kasların çalıştırılmasıyla engellenebilir. Bu sayede göğüs daha dik bir görünüm kazanır.
- Dips egzersizi
Koltuk veya sandalye yardımıyla yapılan bu egzersiz evde rahat ve pratik bir şekilde uygulanabilmektedir.- Egzersiz için seçilen sandalyeye arkanız dönük bir şekilde ellerinizi yerleştirin.
- Kollarınız yardımıyla yarı oturur pozisyonda durun.
- Kalçanızı önce aşağı daha sonra yukarı doğru hareket ettirin.
- Bu adımları 7-8 kere tekrarlayın.
Meme sıkılaştırma için yukarıdaki egzersizleri yaparken kol, ayak ve üst vücut göğüs bölgenizden yardım alacağınız için bu spor faaliyetinde harcadığınız eforla memelerinizin zamanla sıkılaşmasına ve daha dik bir görünüm kazanmasına katkı sağlamış olacaksınız.
- Bench press
Sırtüstü uzanılır ve kaldırılabilecek kadar ağırlık alınır. Göğüs hizasında yukarı doğru kaldırılan ağırlık tekrar göğüs hizasında yavaş yavaş aşağı doğru indirilerek 10 tekrar şeklinde yapılır. Bu hareket düzenli yapıldığı takdirde memenizdeki diriliğin farkını 1-2 ay içerisinde hissedersiniz. - Şınav
Öncelikle düz bir yere yüzüstü uzanın. Ardından ellerinizin avuç içi ve ayak parmaklarınızın uç kısmından yardım alacak şekilde dik bir pozisyona geçin. Kol ve göğüsten destek alarak bütün bedeninizi hareket ettirecek şekilde önce yukarı daha sonra aşağıya hareket ettirerek vücudunuzu kaldırıp indirin. 2 set 6 tekrar şeklinde başlayarak zamanla set ve tekrarları artırın. Belli bir süre sonra daha formda bir vücuda sahip olarak memelerinizdeki estetik değişimi hissedeceksiniz. - Barfiks
Herhangi bir demir çubuğu evinizde kendinizden yüksek bir noktaya sabitleyerek egzersize başlayabilirsiniz. Öncelikle elleriniz omuz hizasında ve karşı tarafa bakacak şekilde demir çubuğu sıkı bir şekilde tutun. Bütün bedeninizi aynı doğrultuda yukarı doğru kaldırıp yine aynı doğrultuda aşağıya doğru indirin. Bu işlem sırasında tüm vücudunuz egzersize dahil olacağı için göğüsleriniz sıkılaşacak ve daha dik bir görünüm kazanacaktır. 5 tekrar 1 set şeklinde başlayıp zamanla arttırabilirsiniz.
Meme sağlığınız için ziyaret edebileceğiniz faydalı web site linkleri
- Bench press
- Doğru sütyen seçimi
Göğüslerinize olduğundan daha büyük ya da daha küçük sütyenler kullanmanız düzensiz bir görünüme neden olur. Yaşam ve hareket tarzınıza göre uygun sütyenler kullanmak sarkma riskini azaltacaktır. Koşu yaparken, ip atlarken göğüsler yukarı ve aşağı yönlü hareket eder bu yüzden sarkma riski iki katına çıkabilir. Sporda kullanılan sütyenle günlük hayatta kullandığınız sütyen farklı olursa sarkma minimum düzeyde olur.
- Güneş koruyucu kremler
Güneşten yüz kadar boyun bölgesi ve göğüs kafesi de etkilenir. Bu bölgeleri güneşten koruyarak bu gölgelerdeki derinin erken yaşlanması önlenmiş böylece deri sarkması engellenmiş olur. Güneş kremi sürerek zararlı ışınlardan korunmuş ve göğsün sarkmasına sebep olacak bir unsuru daha ortadan kaldırmış olursunuz.
- Cilt sıkılaştırıcı kremler ve masaj
Dünya Sağlık Örgütü’nün (World Health Organization-WHO) ve Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın da onayından geçen cilt sıkılaştırıcı kremler bir nebze olsun meme sarkmalarını geciktirir. Kremlerin hafif masajla sürülmesi de o bölgedeki kan dolaşımını hızlandırdığı için sarkma sorununu biraz yavaşlatmış olursunuz.
- Sıcak soğuk su şok duş ve banyosu
Uygulaması oldukça basit ve etkili olan yöntemlerden biridir. Şok uygulaması olarak da bilinen bu yöntem duş esnasında göğüs üzerine dayanılabilecek kadar soğuk ve aynı sürede sıcak su tutulmasıyla gerçekleşir. Birkaç dakika bu uygulamayı tekrarlayın. Bu sayede kan dolaşımınız hızlanır ve göğüs gerginlik kazanarak zamanla daha dik bir görünüm kazanır.
- Meme estetiği uygulamaları
Yukarıda aktarılan ve göğüslerinizin sarkma sorununu yavaşlatan yöntemler size göre değil mi?O zaman ihtiyacınız olan şey meme estetiği (göğüs estetiği) uygulamalarıdır. Bu çözüm yolu meme sarkmaları için kısa vadede daha kalıcı ve etkili bir çözüm yoludur. Alanında uzman ve deneyimli bir Estetik, Plastik, Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı meme estetiği ile ilgili beklentilerinizi sizin vücut yapınıza uygun şekilde çözecektir. Meme sarkması için en çok uygulanan ameliyatların başında meme dikleştirme toparlama ya da meme protezleri ile destekli meme dikleştirme toparlama ameliyatları gelmektedir.
Meme (göğüs) sarkması deformitesiyle ilgili sık sorulanlar ve cevapları
- Memede yalancı sarkma olayı nedir?
Özellikle bir veya daha fazla doğum yapan kadınların gebelik döneminden ve emzirme süreçlerinden sonra meme ucu-başı karşıya bakar normal olması gereken konumda dik kalırken meme dokusunun alt bölümünde sarkmalar ve gevşemeler oluşur. Doğum ve emzirme sonrası meme dokusunun sönmesi (memenin içinin boşalması) gibi durumlara da sebep olan bu deformitelere “yalancı meme sarkması” denir. - Göğüs kası çalışmak memeleri dikleştirir mi?
Memeleri yukarı ve göğüs kafesine doğru asan “Cooper ligament” doku bağları göğüs kası hareketleri çalışılarak güçlenir ve böylece memelerin daha sıkı ve dik durmasını sağlar. - Memenin yumuşaması ve yaşlanması ne anlama gelir?
Özellikle orta yaşlı kadınlarda sağlıklı meme dokusunun diğer organlara göre daha hızlı yaşlanır. Memeler yağ ve süt veren meme bezlerinden oluşurlar. Zamanla ve yaşlanmayla birlikte meme dokusundaki süt bezleri azalır, bu durumla memedeki yağ dokularının oranı artmış olur ve meme dokusu giderek daha yumuşak hale gelir. “Kaliforniya Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanlarının yaptığı araştırma sonuçlarına göre; kadın göğüsleri (memeleri) diğer vücut organlarından daha erken yaşlanıyor ve deformasyona uğruyor”. Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Meme Çalışma Grubu’nun iki yıl süreyle başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Şükrü Yazar, Kaliforniya Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı araştırma sonuçlarını destekleyen açıklamasında; Memelerin yağ ve süt veren meme bezlerinden oluştuğunu vurgulayarak zamanla ve yaşlanmayla birlikte meme dokusundaki süt bezlerinin azaldığını ve bu durumun da memedeki yağ dokularını artırdığını belirterek bu artış ivmesinin göğüslerde yumuşamanın başlamasına sebep olduğunu belirtmiştir. - Sarkan meme toparlanır mı?
Uygun fiziksel aktivite, çeşitli kremler ve masaj uygulamaları, meme sarkmalarını önleme ve geciktirmede rol oynar. Ancak meme sarkması varsa, etkili ve kalıcı çözüm için meme estetiği yani meme dikleştirme ameliyatları tercih edilmelidir. - Sarkan memelere ne iyi gelir?
Bu amaçla üretilen çeşitli kremler, bazı masaj yöntemleri mevcuttur. Vücudun dolayısıyla da memelerin sıkılaşmasına yönelik bazı tedbirler alınabilir. Ancak sarkma meydana geldikten ve ilerledikten sonra cerrahi müdahale en etkili yöntemdir. - Tek memenin sarkması
Memelerdeki sarkma çoğunlukla iki memede birden ortaya çıkar. Ancak bir memenin diğerinden belirgin şekilde sarkması genellikle “meme asimetrisi” anlamına gelir. Bu durumun düzeltilmesi için plastik cerraha başvurmak gerekir. - Emzirme sonrası memede sarkma nasıl geçer?
Emzirme süreci tamamlandıktan sonra vücut hatları gibi memeler de bir miktar toparlansa da tamamen eski haline gelmeyebilir. Bunun için meme dikleştirme ameliyatlarından faydalanılabilir. - Erkeklerde meme sarkması nasıl geçer?
Erkeklerdeki meme sarkması, jinekomastiye (erkeklerde meme büyümesi) bağlı olarak ortaya çıkar. Erkekler de meme sarkmasının düzeltilmesi için; jinekomastinin derecesine bağlı olarak liposuction ya da liposuction ile birlikte meme dokusunun alındığı ameliyatlar yapılır.
Jinekomasti
You must be logged in to post a comment.