Nedbe Doku (Sikatris) Nedir?
Çeşitli travmalar veya yaralanma sonrası ciltte oluşan izlere nedbe dokusu denmektedir. Yara izi, scar veya sklerozi olarak da adlandırılan nedbe dokular, vücudun kendisini onarmasının önemli bir parçasıdır. Cerrahi müdahaleler, kazalar ya da hastalıklar sonrasında derideki hasarların kendisini onarması sonrasında ortaya çıkar. Oluşan hasar ne kadar büyükse iyileşmede o kadar uzun süre alır ve buna bağlı olarak da daha fark edilir nedbeler oluşma olasılığı artar.
Nedbe dokuların oluşumu ve şekli birçok faktöre bağlıdır. Bu durum kişinin yaşına, hasarın vücutta ya da yüzde olmasına bağlı olarak değişiklik gösterir. Mesela genç bir ciltte onarım yaşlı bir cilde göre daha iyidir. Aynı zamanda çene üzerinde deri yanaklara göre daha sıkı olduğundan yara izi oluşumuna daha açıktır.
Vücut granülasyon dokusunun görevi bitince damarlar kaybolarak hücreler azalır. Bu dokular yerine bağdokusu lifleri açısından zengin ve sağlam bir doku bırakır. Deri üstünde bazen kelebek kozalağı gibi bir görüntü oluşturan bu dokular nedbe dokusu olarak adlandırılır.
Nedbe dokusu tüm yüzü etkilediyse yüzdeki doğal çizgilerin belirginleşmesine ve cildin gölgeli görünmesine neden olabilir. Tüm bu unsurlara bağlı olarak nedbe doku tedavisi kozmetik ya da plastik cerrahi işlemlerle tedavi edilir.
Nedbe Doku Çeşitleri Nelerdir?
Nedbe dokular genel olarak keloid ve hipertrofik olarak ikiye ayrılır.
- Keloid Nedbe Nedir?
Abartılı yara iyileşmesine keloid nedbe dokusu denir. Yara izi (scar) genellikle kalın ve düzensizdir. Yara kenarlarının dışına taşmıştır ve kaşıntılıdır. Bu tarz dokular çevresindeki dokulara göre daha koyu renkli ve kırmızımsıdır. Anormal bir yara iyileşmesi olan keloid nedbe dokusu tedavisi sürecinde, steroid tarzı ilaçların yara içine enjekte edilmesiyle tedavi edilir. Bu yöntem yara izinin kırmızımsı rengi yanı sıra kaşıntıyı da azaltmaktadır. Hatta bazı durumlarda izin küçülmesine bile sağlayabilir. Bu yöntemin yanıt vermediği durumlarda bu doku cerrahi işlemle çıkartılarak, yara tabaka halinde dikilir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem sonrasında kişi 1 – 2 gün sonra işine dönebilir. Çok geniş yara izlerinde ise deri nakli tarzı ameliyatlar gerebilir. Hangi yöntem uygulansa da bu tarz dokuların yeniden ortaya çıkma olasılıkları vardır. Bu durumda hem steroid enjeksiyonu hem de ameliyat yöntemi ikisi bir arada şekilde uygulanır. Cerrahi operasyon sonrasında ise özel basınçlı sargılar ya da giysilerin giyilmesi gereklidir. Bu işlem ortalama 1 yıl civarında sürebilir. Keloid nedbe doku tedavisi sürecinde uygulanan işlemlerin 2 ya da 3 yıl da bir tekrar uygulanması gerekebilir. - Hipertrofik Nedbe Nedir?
Sıklıkla keloidle karıştırılan bu nedbe dokusu, daha az abartılı yara iyileşmesidir. Yaranın dışına taşmaması ve bir süre sonra kendiliğinden normal yara görünümüne dönmesi keloid nedbe ile arasındaki en büyük farktır. Hipertrofik nedbe doku tedavisi de keloidle aynıdır. Ancak bu tarz dokular tedavi edilmez ve kendi haline bırakılırsa, ileride yara izinin kötü görünmesine neden olur.
Nedbe Dokusunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde yara izi tedavisinde yaranın görünümünü düzeltmek ya da yara izi kapatma için birçok yöntem kullanır. Bazı yöntemlerden bazısı cerrahi işlemler gerektirmesine rağmen bunlar lokal anestezi altında yapılan kısa süreli operasyonlardır. Yara izi tedavisi sürecinde hasarlı dokunun derinliği, uzunluğu ve yönü azaltılmaya çalışılır. Ancak birçok yöntemde nedbe dokuyu tamamen yok etmek ve cildi eski haline getirmenin imkanı yoktur. Uzman plastik cerrahlar tarafından karar verilmesi gereken nedbe dokusu tedavileri şu şekildedir.
Dermabrazyon
Bu yöntem özellikle ince izler, cilt üzerindeki küçük düzensizlikler ve bazı ameliyat izlerinin görüntüsünü düzeltmek için kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca akne izlerinin giderilmesi için de uygulanan etkili bir tekniktir. Dermabrazyon tekniğinde çevre dokulardan nedbe dokusu üzerine sağlıklı dokular indirilir. Bu şekilde nedbe dokunun düzensizliği yok dilerek dokunun kaybolması sağlanır. Bu yöntem çiçek hastalığı izlerinde, küçük izlerde, çil izlerinde, kırışıklıklarda, ameliyat izlerinde ya da dövmelerde sıklıkla kullanılır. Fırçadan lazere kadar çok çeşitli cihazlarla gerçekleştirilir.
Yüzde yapılan operasyonlarda dondurma, duruma bağlı olarak ağrı kesici ya da lokal anestezi kullanılabilir. Genellikle tek seans yeterlidir. Ancak hasarın durumuna bağlı olarak seans sayısı artabilir.
Dermabrozyon işlemleriyle ilgili tüm merak ettiklerinizi https://www.sukruyazar.com/dermabrazyon linkini ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.
- Kollajen Enjeksiyonu
Özellikle yüzeysel izlerin tedavisinde kullanılan bu teknikte, doğal bir protein nedbe dokuya enjekte edilir. Enjeksiyon miktarı nedbe dokunun boyutuna bağlı olarak değir. Ancak bu yöntem sonrasında alerjik reaksiyonun oluşup oluşmadığını takip etmek için hastaların iyi gözlemlenmesi gerekir. - Cerrahi İşlemler
Çıkıntılı yerlerde veya iyileşen nedbe dokuların onarımında sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri de ameliyattır. Burada geniş nedbe dokusu kesilerek daraltılır. Bu yöntemde uzun yaralarda gözle görülür kısalmalar olur. Bazı durumlarda da nedbe dokunun yeri cerrahi işlemle değiştirilir. Bu şekilde dokunun tamamının yada bir bölümünün doğal ve daha az dikkat çekici olması sağlanır. Mesela nedbe dokunun saç çizgisine çekilmesi şeklinde bu şekil bir yöntemdir.. Nedbe dokunun durumuna ve yerine bağlı olarak cerrahi işlemle tamamen alınması da mümkündür. - Kimyasal Peeling
Sorunlu bölgeyi düzeltme ve cilde daha açık bir ton vermek için kimsayallarla cildin üst tabakasının alınması işlemidir. Bu yöntem ağırlıkta yüz bölgesinde uygulanır. Dermabrazyon gibi bu yöntemde yüzeysel izler ve genellikle güneş yanıkları sebebiyle oluşmuş düzensiz pigmentli izlere sahip olan ciltlerde kullanılmaktadır. Lokal anesteziye gerek olmadan pamuklu bir çubuk vasıtasıyla alından yanağa ve çeneye doğru yapılır. Ortalama 1 ile 1,5 saat süren uygulamadan sonra yüze maske yapılır ve bu maske 24 saat sonra çıkartılır. Oluşan şişkinliklerin inmesi 1 ile 2 hafta arası sürer. Bazı durumlarda cildin soyulan yerlerinde renk değişimleri olabilmektedir. - Doku Nakli
Derin çökme oluşmuş nedbe doku tedavisi için uygulanan bir yöntemdir. Genelde kulak arkasından alınan doku, hasarlı bölgeye yamalanır. Sonrasında eskisine göre çok daha düzgün bir cilt görünümü elde edilir. - Kortizon Uygulaması
Keskin ya da keloid nedbe dokularının yumuşatılması için uygulanır. Bu şekilde izler daha az görünür hale gelir. Bu yöntemd nedbe dokusu içerisine seyreltilmiş kortizon enjekte edilir. - Cryosurgery
Sıvı azotla nedbe dokunun doldurulması işlemidir. Bu şekilde cildin üst tabakasında oluşmuş dokuların büyümesi engellenerek, küçülmesi sağlanır. Bu yöntem genellikle sırtta ve omuzdaki akne izlerinde kullanılır.
Nedbe Dokusu Tedavisi Sıkça Sorulanlar
Estetik uygulamaları öncesi, sırası ve sonrasıyla ilgili en çok merak edilenler
Nişantaşı Estetik ve Plastik Cerrah
☏ +90 212 257 1515 ✆ +90 541 334 3484 telefon numaralarını arayarak ya da canlı destek hattından “nedbe dokusu fiyatları ne kadar, süreçler nasıl ilerliyor” vb. gibi sorularınızı hasta danışmanlarına ileterek bilgi alabilir ve uzman doktorla nedbe dokusu tedavisiyle ilgili görüşmek istediğinizi belirterek randevu isteyebilirsiniz.
You must be logged in to post a comment.