Çift Çene Ameliyatı Nedir?
Kişilerin üst ve alt çenelerinde yapılan ortognatik cerrahi olarak adlandırılan çift çene ameliyatı; diş, çene kemikleri ve diğer yumuşak-sert dokuların ideal anatomik yerine çekilmesi için yapılan müdahaleleri içerir. Bu operasyonlar estetik amaçlı yapılmazlar ancak üst çene ameliyatlarıyla hastanın burnunun ucunda olumlu ve olumsuz birçok değişiklik olur. Bu değişiklikler çeşitli işlemlerle büyük oranda hastaya uyumlu hale getirilir ve çenelerin normale dönmesiyle de hasta, daha estetik bir görüntü kazanır.
Estetik amaçlı yapılan çene ameliyatlarıyla ilgili tüm detayları keşfetmet için
çene estetiği linkini ziyaret edebilirsiniz.
Ortodontik tedavinin tek başına çene ve ısırma bozukluklarını düzeltemediği durumlarda cerrahi gerekir. Cerrahi, ortodontik tedavinin uzun vadeli sonuçlarının daha iyi olması için yandaş girişim olarak tedavi süresini kısaltmak amacıyla uygulanabilir. Çeneler yeni yerini aldıktan sonra ortodonti uzmanı, ısırma fonksiyonuna en iyi şeklini verebilir. Çene cerrahisi, bazı durumlarda ortodontinin yanı sıra farklı tedavilerle birlikte uygulanır.
Çift Çene Cerrahisi Hangi Tedavilerde Ne Zaman Uygulanır?
- Ortodontik tedavinin tek başına sorunu çözemediği durumlarda,
- Çene işlevinin geliştirilmesi amaçlandığında, (Isırmanın düzeltilmesi çoğu kişinin yemeklerini daha iyi çiğnemesini ve daha önce yiyemedikleri yemekleri yiyebilmelerini sağlar.)
- Uzun vadeli ortodontik tedavi sonuçlarının daha iyi ve kalıcı olması için,
- Tedavi süresinin kısalması için (Çene kemiğinin daha iyi bir anatomik yere taşınması ortodontik tedavi zamanını kısaltabilir.)
- Yüz görünümünün değiştirilmesinin istenması durumunda (Çenenin doğru yere yerleştirilmesi çoğu zaman yüzün daha iyi görünmesini sağlar.)
- Nefes almayı daha rahat sağlamak için, (Çene cerrahisi sonrası genellikle nefes alma daha rahat olur ve böylece hastada uyku apnesi yani uyurken solunumun geçici olarak durması problemi bulunuyorsa bu durum düzelmektedir.)
- Konuşmada iyileşme sağlamak için (Konuşma sorununu çözmek için cerrahinin konuşma terapisi ile kombine edilmesi gerekebilir. Damak yarığı olan kişilerde bu durum konuşmayı olumsuz etkileyebilir.)
- Çene ağrılarında azalma sağlamak için (Ağrıda azalma çoğu hastada sağlanabilmesine rağmen cerrahi sonrası ağrının giderilmesi veya azalması için herhangi bir garanti verilemez.)
Çift Çene Ameliyatı Sıkça Sorulanlar
Estetik uygulamaları öncesi, sırası ve sonrasıyla ilgili en çok merak edilenler
Türkiye Plastik Cerrahi Uzmanı
☏ +90 212 257 1515 ✆ +90 541 334 3484 telefon numaralarını arayarak ya da çevirim içi durumlarında canlı destek hattından “çene tedavisi, çift çene ameliyatı fiyatları, 2019 yılı çift çene ameliyatı fiyatları ne kadar” vb. gibi tüm merak ettiğiniz sorularınızı ileterek bilgi alabilir ve ilgili uzman doktorla görüşmek istiyorum diyerek randevu isteyebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu yarınlar dileriz.
Çift çene ameliyatından bir kaç hafta önce yapılan işlemler şunlardır:
- Ortodontist, hastanın alt ve üst dişlerine cerrahi tel ve kancalar yerleştirir. Bu teller içindeki küçük kanca veya tel halkalar, cerrahi sırasında dişlerin doğru yerde tutulabilmesini ve ameliyat sonrası dişlerin lastik halkalarla bağlanabilmesini sağlar.
- Yeni resim, model, röntgen ve video görüntüler ameliyattan birkaç gün veya hafta önce tamamlanır. Tedavinin son ayrıntılarını belirleyen yeni kayıtlar alınır.
Çift çene ameliyatından önce operasyonla ilgili son ayrıntılar konuşulup hastanın soruları cevaplanır ve fizik muayene tamamlanır.
- Hasta genelde ameliyat sonrası 1 – 2 gün içinde taburcu edilir. Bu süre hastanın kendini nasıl hissettiğine, ameliyat sonrası ne kadar ödem ve şişliği olduğuna bağlıdır.
- Çift çene ameliyatı sonrasında hastanın dişlerinde destek teller ya da plastik splint (kırık kemik uçlarını, eklem çıkığını veya şekil bozukluğu gösteren vücut parçasını sabitlemek için kullanılan plastik veya alçıdan yapılan araç; atel) takılır. Bu splintler hastanın iyileşmesini sağlamak için dişlerini ve çenesini hareketsiz bir şekilde tutmaya, çenenin doğru şekilde yerleşmesine ve cerrahi bölgeyi korumaya yarar. Splint ihtiyacı ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
- Ağız temizliği iyileşmeyi hızlandırdığı için son derecede önemlidir. Hasta, ağzını her yemekten sonra bol suyla çalkalamalı ve doktor tarafından verilen ilaç-gargara solüsyonunu kullanmalıdır. 3-5 gün sonra dişlerini ve diş tellerini temizlemek için çocuk diş fırçasıyla hassas bir şekilde fırçalayabilir. Hasta, diş temizliği sırasında dişetleri ve kesi yerlerinden uzak durmaya özen göstermelidir.
- Beslenme şekli, çift çene ameliyatı sonrası bakımında önemli bir yer alır. Duruma göre hastanın 1 hafta 10 gün kadar sıvı gıdalarla ve 2-3 ay kadar da çiğnemeden beslenmesi gerekebilir. Uzman doktor hastanın beslenmesiyle ilgili riayet etmesi gereken tüm kurallarla ilgili bilgi verecektir. Çiğnemeden beslenmeye devam etmek kemikle greftlenmiş alanın iyileşmesinde çok önemlidir. Bu bölgedeki aşırı hareketler hastanın iyileşme sürecini bozabilir ve uzatabilir.
- Çene cerrahisi sonrası ağız bölgesine atılan dikişler eriyebilen yapıdadır. Dikişleri temiz tutmak dışında özel bir bakıma ihtiyacı yoktur.
- Hasta tedavi sürecini evinde geçirdiği sürece yanında tel kesici ve lastik kesici bir makas bulundurmalıdır. Hastanın ağzı kitliyken (intermaksiller tespit varken) bulantı veya nefes darlığı olursa lastik ve teller hemen kesilmelidir.
- Hastanın çene ameliyatı sonrası yüzündeki şişliklerin inmesi zaman alır. 2-3 ay geçmesine rağmen şişliklerin halen var olması normal görülmelidir.
- Cerrahi işlemlerinin kendisinden kaynaklanan hatalar, rahatsızlıklar ve ameliyat sonrası ağrı,
- Kanama: Çene cerrahisi genellikle ağız içinden yapılan kesilerle gerçekleştirdiği için hastanın ağzının içinde ve burnunda kanamalar olabilir.
You must be logged in to post a comment.