Tıbben Rinoplasti adıyla da bilinen burun estetiği tüm dünyada en çok uygulanan tıbbi estetik müdahalelerden biridir. Bu cerrahi işlem sayesinde burnun şekli, uzunluğu ve genişliği değiştirilerek göze daha çok hitap eden ve yüz hatlarına uyan estetik bir hale getirilebilir. Hem sağlık hem de estetik yönünden kadınlar ve erkekler tarafından tercih edilen burun estetiği operasyonuyla hastalar, daha güçlü bir burun sırtına sahip olabilir ve burunlarındaki doğuştan gelen ya da sonradan oluşmuş deformasyonları düzelttirebilir. Bu ameliyatla dudak ile burun arasındaki açıyı yeniden şekillendirebilirler.
Önemli: Rinoplasti uygulaması düşünen kişilerde burun dokularının estetik operasyona uygun olup olmadığı estetik ameliyatını yapacak cerrah tarafından muayene esnasında kontrol edilmelidir. Yanlış bir müdahalenin oldukça belirgin sonuçlar doğuracağı burun estetiğiyle ilgili operasyonlar, daha önce burun estetiği yaptırmış mutlu hastalara sahip, alanında uzman deneyimli plastik cerrahlar tarafından yapılmalıdır.
Burun Estetiği Hangi Amaçlarla Uygulanır?
Burun estetiği ameliyatı, estetik görüntüye ulaşmayı hedeflediği gibi kişilerin sağlıklarına kavuşmasını da hedefleyebilir. Yani burun estetiği hangi amaçlarla uygulanır sorusunun iki cevabı vardır;
- Birincisi, bu işlem hem burnunun şekli ve görünüşünden memnun olmayan kişilerce yapılan tamamen estetik odaklı müdahaledir.
- İkincisi ise, hem de burun tıkanıklığı gibi nefes alma sorunu yaşayan kişiler için uygulanmaktadır.
Rinoplasti yani burun estetiği ameliyatı ile hem burnun estetik görüntüsü düzeltilir hem de daha rahat nefes alıp vermesi sağlanır. Burnun şeklini istenen hale getirirken burun içi hava akımını engelleyen faktörleri ortadan kaldıran bu ameliyatlara “Septorinoplasti” de denir. Bu ameliyat hem sağlık hem de estetik amaçlı uygulanır. Çoğunlukla burun tıkanıklığından şikayet eden hastalar için septorinoplasti ameliyatı uygundur.
Bu iki durumda da burun estetiği yaptırmış ve sonucundan memnun kalmış kişilerin hayatlarına daha özgüvenli bir şekilde devam ettikleri ve sosyal hayatlarında daha rahat ve mutlu oldukları gözlemlenmiştir.
Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun estetiğinde şekil değişikliği, yüzün karakteristik özelliklerine uygun olarak planlanmalıdır. Bu ameliyatta, kıkırdak, kemik ve yumuşak dokulara yönelik müdahalelerle, burnun yeniden şekillenmesi ve hastanın daha rahat nefes alması sağlanır.
Burun estetiği ameliyatı yani Rinoplasti açık veya kapalı olarak iki şekilde uygulanabilir. Bazen bu iki yöntem kombine edilerek uygulanmaktadır. Günümüzde burun ameliyatlarında uzman cerrahlar bu iki yöntemden herhangi birini ya da bu iki yöntemin karma şeklinde uygulanmasını hastalarındaki mevcut deformiteye göre tercih edip uygulamaktadırlar.
Açık rinoplasti (burun estetiği) ameliyatlarında burun deliklerinin içindeki kesilere ek olarak burun ucunda da kesi yapılarak ameliyat gerçekleştirilirken kapalı rinoplasti ameliyatlarında burun deliklerinin içinden yapılan kesilerden girilerek ameliyat yapılır. Bu uygulama gerekirse küçük bir kamera yardımıyla desteklenir. İster açık, ister kapalı, isterse bu iki yöntemin kombine edilmiş rinoplasti ameliyatında; kıkırdak, kemik ve yumuşak dokulara yönelik müdahalelerle burnun yeniden şekillenmesi sağlanır ve hastanın daha rahat nefes almasına yönelik işlemler yapılır. Operasyon, yapılacak işlemin yoğunluğuna göre farklılık gösterse de genellikle 1-2.5 saat kadar sürer.
Burun estetiği ameliyatı sonrası
Ameliyat sonrası ilk gün bölgeye soğuk uygulaması yapılmalıdır. Hastaların ağrı, şişlik ve morluk şikayetleri olabilse de bunlar geçicidir. Ağrı ve sızılar minimaldir ve kontrol etmek için hastalara düzenli olarak ilk gün ağrı kesiciler verilir Bir hafta sonra burundaki atel (alçı ya da plastik bandaj) çıkartılır sonraki hafta bantlar da alınır. Tam iyileşmenin gözle görülmesi ve burnun son şeklini alması 1-1,5 yılı bulur. Hastaların 3., 6.ve 12 ay sonra kontrole gelmesi önerilir.
Burun Estetiği Sıkça Sorulanlar
Estetik uygulamaları öncesi, sırası ve sonrasıyla ilgili en çok merak edilenler
Burun estetiği fiyatlar 2022
“Burun estetiği fiyatları”, “burun estetiği fiyatları 2022”, “rinoplasti fiyatları” ve “rinoplasti ameliyatı fiyatı 2023” bu operasyonu planlayan hastaların sık sorduğu sorular arasındadır. Ameliyatın maliyetini belirleyen çok sayıda unsur mevcuttur. Hastanın genel durumu, kullanılacak protezin nitelikleri, ameliyatın yapıldığı hastane, cerrahınızın bilgi, beceri ve tecrübesi bu unsurlardan bazılarıdır. Burun estetiği ameliyatlarının fiyatları hakkında en doğru bilgiyi, muayene sırasında hekiminizden alabilirsiniz. Not: T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı kuruluşların (hastane, tedavi merkezi ve estetik klinikleri vb.) internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yayınlanan kanun ve genelgeyle yasaklanmıştır. ☏ +90 212 257 1515 ✆ +90 541 334 3484 telefon numaralarını arayarak ya da çevirim içi durumlarında canlı destek hattından ya da info@sukruyazar.com mail adresinden yazarak burun estetiği fiyatları ne kadar, ameliyat süreçleri nasıl ilerliyor vb. gibi burun estetiği ile ilgili tüm merak ettiğiniz sorularınızı hasta danışmanlarına ileterek bilgi alabilirsiniz.
Burun estetiğinde dolgu uygulaması nedir?
Rinoplasti uygulamasının diğer tıbbi ve estetik işlemlerinde olduğu gibi farklı uygulama teknikleri vardır. Uzman doktorlar başarılı olmak ve doğru sonuca ulaşmak için farklı seçeneklere gidebilir. Burun estetiğinde dolgu uygulaması da doğru ameliyat için bu seçeneklerden bir tanesi olabilir. Özellikle estetik odaklı düşünen, burnunda büyük anatomik bozuklukları olmayan ve solunum problemleri yaşamayan hastalar için dolgu uygulaması tercih edilebilir. Dolgu uygulamasında basit bir enjeksiyon işlemi ile burundaki hafif deformasyonlu bölgelere (örneğin; hafif bir burun kemeri, burun ucu düşüklüğü, burun sırtındaki düzensizlikler. vb) dolgu maddesi (hayalüronik asit) enjekte edilerek deforme olan kısım doldurularak giderilmiş olur.
Tıpkı burun dolgusu gibi törpüleme yöntemi de Rinoplasti işleminde sıkça tercih edilen bir seçenektir. Burun estetiği işleminde törpüleme yöntemi, ağır solunum sorunu çeken hastalara değil, genellikle sadece estetik bir görünüş arayan kişilere uygulanır. Bu basit işlem esnasında burnun sivri noktaları, inceltme, çıkıntı ve fazlalıkları aşındırılarak küçültülür. Her ne kadar ameliyat esnasında yapılsa da kemiğe yönelik işlemler gerçekleşmediği için törpüleme sonrasında iyileşme süreci daha kısa olur. Burun törpüleme genellikle burun kemerinin tıraşlanarak yok edilmesi amacıyla yapılır. Burun kemerinin çok büyük olduğu durumlarda ise hastaya burun ameliyatı önerilebilir. Burun törpüleme için lütfen tıklayın.
Ameliyatsız burun estetiği yapılır mı?
Evet ameliyatsız burun estetiği işlemleri vardır. Bunlar;
- İp uygulamaları; iple burnun asılması ya da kaldırılması
- Dolgu uygulamaları; dolgularla burnun ameliyatsız şekillendirilmesi
- Botoks uygulamaları; botoksla burun dudak açısının düzeltilmesi ve ucunun kaldırılması
Ameliyat ipleriyle burun ucunun asılması yani kaldırılması sağlanabilir. Dolgu uygulamaları ile burun sırtındaki çıkıntı, eğrilikler düzeltilir ve doldurularak daha düz ve kavisli bir görünüm elde edilebilir. Ayrıca burun ucuna yönelikte işlemler yapılabilir, burun ucunun bir miktar kalkması sağlanabilir. Botoks uygulaması ile genelde burun dudak açısının düzeltilmesi ve ucunun kaldırılması sağlanabilir. Ameliyatsız burun estetiği uygulamaları hiçbir şekilde ameliyat istemeyen ve burnunda çok minimal deformasyonlar olan hastalarda uygulanabilir. Başarılı sonuçlar için uygun hastalar seçilip bu uygulamalar yapılmalıdır. Burnunda ciddi deformiteler olan hastalarda başarılı sonuçlar elde etmek mümkün değildir. Bu uygulamalar sonrasında belirgin solunum sorunları çözülmez
Burun estetiği sonrası burun ucu düşer mi?
Burun estetiği, burun ameliyatlarında uzman plastik cerrahlar tarafından yapıldığında burun ucu düşmesi diye tabir edilen durum yaşanmaz. Modern burun ameliyatlarında burnun ön kısmı, greft denilen kıkırdaklarla desteklenir. Bu şekilde yapılan greft destekler, uzun zaman sonra oluşabilecek fizyolojik burun ucu düşmesini engellemektedir.
Burun estetiği ameliyatında yaş sınırı var mıdır?
Uzman doktorlar burun estetiği ameliyatları için hastanın kas ve kemik yapısının yeterli şekilde tamamlanmış olması durumuna bakarlar. Burun ameliyatları için resmi olarak Türkiye’de belirli bir yaş sınırı olmamasına rağmen kadınlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaş alt sınır olarak kabul edilir.
Sinüziti olan hastalar burun estetiği olabilir mi?
Sinuzit rahatsızlığı olan hastaların burun estetiği olmasında bir sıkıntı yoktur. Ancak akut sinüzit şikayeti olan hastaların ilk önce bu rahatsızlığa neden olan durumlarını düzeltmeleri ve sonrasında ameliyat olmaları daha uygundur. Kronik sinüziti olanlarda ise bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı ile birlikte ameliyata girip kronik sinüzite yönelik tedavide rinoplasti ameliyatı ile birlikte aynı ameliyatta tedavi edilebilir.
Burun ameliyatı olmanın uygun zamanı var mıdır?
Estetik burun ameliyatlarının hastaya avantaj sağlayabileceği herhangi bir zamanı ve mevsimi yoktur. Uygun koşullar sağlandığı takdirde her mevsimde ameliyat olabilirler. Meslek durumuna göre çok sıcak havalarda bazı hastaların ameliyat sonrası yaşadığı problemler artmaktadır. Ancak yaz mevsiminin güneş ve etkilerine dikkat edildiğinde hiç sorun yaşamadan cerrahi burun işlemleri yapılabilir. Özellikle yaz mevsiminde burun estetiği yaptıracak olan hastalar, havuza ve denize doktor izniyle girebileceklerini bilmelidirler.
Rinoplasti hastanın nefes alma sorunlarını da düzeltir mi?
Burundan nefes almayla ilgili sorunları olan ve burun estetiği yaptırmak isteyen hastaların solunum sorunları, ameliyat öncesinde doktor muayenesi esnasında tespit edilmekte ve bu sorunlarda estetik burun operasyonu esnasında düzeltilmektedir.
Ameliyat öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Hastalar, ameliyattan yaklaşık 1-2 hafta önce sigarayı bırakmalıdır. Kan sulandırıcı özelliği olan ilaç ve bitki çaylarının kullanımına son verilmesi gerekir. Hastaların kullanması gereken ilaçları, muayene sırasında hekimlerine bildirmeleri ve planlamanın bu doğrultuda yapılması gerekir.
Burun ameliyatının riskleri nelerdir?
Her ameliyatta olduğu gibi burun estetiği sonrası kanama, enfeksiyon gibi bazı riskler mevcuttur. Bu olasılıklar, ameliyat öncesi detaylı değerlendirme ile en aza indirilir. Deneyimli bir plastik cerrah ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatların ardından hastalar ciddi bir problem yaşamaz.
Burun ameliyatında ölüm riski var mı?
Gelişen teknoloji ile burun estetiği ameliyatları son derece güvenli ve konforlu şekilde gerçekleştirilir. Plastik cerrahlar, hastanın ameliyat olmasına engel ya da risk teşkil edecek bir durum mevcut olduğunda zaten bu ameliyatı yapmazlar.
Erkek burun estetiği
Erkek hastalarda, hastaların yüz hatlarının korunarak, burun fazla küçültülmeden daha düz ve erkeksi hatlar ortaya çıkarılmaya çalışılır. Bu ameliyatlarda hastanın erkeksi özelliklerin korunmasına, burnun fazla kaldırılmaması ve inceltilmemesine dikkat edilmelidir.
Ameliyat sonrası iyileşme süreci
Hastalar çoğunlukla ameliyattan bir gün sonra taburcu olur. 2-3 gün içerisinde kitap okuyup televizyon seyredebilir. Atelin (plastik bandaj) alınmasının ardından hastalar işlerine dönebilir. Yaklaşık 3 hafta içerisinde ameliyat görünümü ortadan kalkmış olur.
Burun estetiği ile ilgili Instagram gönderileri:
- Burun estetiği ile nefes ilişkisi nasıldır?
- Burun estetiği ameliyatların tam sonucu ne zaman alabilirim?
- Burun ameliyatı ve nefes ilişkisi nasıl olmalı?
- Septorinoplasti ameliyatı nedir, nasıl yapılır?
- Piezo yöntemiyle burun estetiği nedir?
- Sekonder burun estetiği ve doktor seçiminin önemi
- Erkeklerde burun estetiğinin püf noktaları
You must be logged in to post a comment.