Burun dolgusu olarak da bilinen medikal estetik uygulamalar kapsamında dermal dolgu maddeleri kullanılarak burnunuzun şeklini ve görünümünü iyileştirmek artık mümkün. Hızlı ve basit olmasıyla ön plana çıkan burun dolgusu, hastaların 15 ila 20 dakikalık kısa bir süre içinde simetrik ve estetik açıdan daha hoş bir görünüm elde etmelerini sağlar.
Dermal dolgu maddeleri estetik tıp dünyasındaki en önemli oyunculardandır. Estetik cerrahide sıklıkla kullanılan jel benzeri maddeler olan dermal dolgu maddeleri derinin altına enjekte edildiklerinde; kırışıklıkları, kıvrımları ve çöküntüleri düzeltmek için cildi dolgunlaştırarak, başarıyla hacim ekleyebilirler. Dermal dolgu maddeleri; yüksek güvenlik profiline sahip, iyi tolere edilen bir maddedir ve çoğu hastaya güvenle uygulanabilirler. Daha önce dermal dolgu maddelerine karşı reaksiyon öyküsü olanlar veya kullanılan bileşenlerden herhangi birine karşı bilinen alerjisi bulunanlar burun dolgusu tedavisi için uygun adaylar olarak kabul edilmezler.
Burun dolgusu söz konusu olduğunda bilinmesi gereken en temel unsur bu tedavi yönteminin yalnızca seçilmiş hastalarda etkili sonuçlar yaratabileceği ve burunda belirgin yapısal değişimlere yol açmayacağıdır. Aynı şekilde burun septumundaki eğrilik nedeniyle rahatsızlık duyan ve burnunun şeklini radikal olarak değiştirmek isteyen kişiler için de burun dolgusu uygun değildir. Bu durumda hem burun eğriliğinin giderildiği hem de burnun şeklen iyileştirildiği septorinoplasti operasyonları gerekli hale gelir.
Burun dolgusu ne işe yarar?
Burun dolgusu burnun genel boyutunu değiştirmez ya da küçültmez. Bu nedenle burunlarının görünümüyle ilgili daha dramatik değişiklikler arayan hastalar için cerrahi prosedür daha doğru bir tercih olarak ön plana çıkar. Burun dolgusundan en büyük faydayı, aşağıda yer alan sorunları yaşayan hastalar görür:
- Burun köprüsünde hafif ila orta dereceli şişlik,
- Hafif çarpık ya da asimetrik burun,
- Burun ucunda hafif ila orta derecede sarkıklık olan çengel burun,
- Küçültülmesi gereken genişlemiş burun delikleri.
Genetik etkenler, kazalar, yaralanmalar hatta daha önceden geçirilen başarısız ameliyatlar nedeniyle ortaya çıkan burundaki hafif düzensizlikler dermal dolgu maddeleri kullanılarak düzeltilebilir.
Burun dolgusu ile göze çarpan bir burun kemerini gizlemek, ameliyatsız rinoplastinin en etkileyici sonuçlarından biridir. Sadece ameliyatla elde edilebilecek bir durum olan nazal hörgücü çıkarmaktan ziyade, amaç hörgüç görünümünü eşitlemektir. kemerin üstünde ve/veya altında burun dolgusu kullanarak daha düzgün, göze çarpmayan bir görünüm elde edilebilir.
Bazı durumlarda, burnun orta ve üst bölgesinde son derece derin bir eğri ile burun köprüsü neredeyse tamamen eksik bir görünüme sahiptir. Hacim eksikliğini gidermek, oluğu veya girintiyi doldurmak için dermal dolgu maddeleri kullanılarak doğal bir görünüm verilebilir ve estetik kaygılara yol açan kusurlar azaltılabilir.
Burun dolguları, stratejik dolgu yerleşimi ile burun asimetrilerini telafi edebilir. Görsel olarak eğri bir burnu düzeltmek ve gizlemek için çok fazla özen ve deneyim gerekir. Burun dolgusunun aşırı kullanımı burun ve yüz dengesinin daha da bozulmasına neden olabilir.
Burun dolgusu düşük burun ucunun kaldırılması, burun ucundaki olukların ya da girintilerin eşitlenmesi için de kullanılabilir.
Burun dolgusu nasıl yapılır?
Burun dolgusu yönteminde genellikle hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksiapatit olmak üzere iki temel dolgu maddesi kullanılır. Yaygın olarak hyaluronik asit kullanılmakla birlikte dolgunun geri döndürülebilirliği, süresi ve etkisi gibi etkenlere bağlı olarak hasta özelinde doğru dolgu maddesinin seçilmesi uygulamanın başarısını artıracaktır.
Hiyalüronidaz ile hızlı ve kolay bir şekilde çözünebilen hyaluronik asit dolgu maddeleri gibi biyolojik olarak parçalanabilen aynı zamanda geri dönüşümlü olan dolgu maddeleri güvenilir olarak kabul edilir. Kullanılan dolgu maddesinin tersine çevrilebiliyor olması olası damar tıkanıklık durumunda güvenli olduğu gibi aşırı ya da yanlış noktaya dolgu enjeksiyonu gibi durumlarda da avantaj sağlar.
Burun dolgusu yapılmadan önce hastanın ihtiyaçları belirlenir. Beklentilerinin gerçeğe uygunluğu ve elde edilmek istenilen sonucun yüzün genel uyumu içerisinde nasıl görüneceği değerlendirilir. Daha sonra en etkili ve doğal görünümün elde edilmesini sağlayacak şekilde planlama yapılır.
Hızlı ve pratik bir prosedür olan burun dolgusu ortalama 15 ila 30 dakika içinde tamamlanır. Enjeksiyona başlanmadan önce uygulama bölgesine topikal anestezik uygulandığı ve dermal dolgu maddelerinin içerisinde bir anestezik bulunduğu için prosedür ağrısız bir şekilde tamamlanır. Önceden belirlenmiş olan noktalara belirli dozlarda dolgu maddesi enjeksiyonu yapılarak burun dolgusu uygulaması tamamlanır.
Burun dolgusu süreçleri ciddi bir planlamanın ardından gerçekleştirildiği takdirde hastalar maksimum verimlilik elde edebilirler. Burun dolgusu ile en başarılı sonuçların alınması adına hem hasta seçiminin doğru yapılması hem de hastaların yüz analizlerinin uygulama öncesinde tamamlanması gerekir.
Burun dolgusu sonrası sizi neler bekliyor?
Burun dolgusu, burun bölgesindeki çıkıntıları yumuşatmak ve kişinin estetik açıdan daha hoşnut olacağı bir görünüm yaratmak için burna dolgu maddelerinin stratejik olarak yerleştirilmesi prensibine dayanır. Burun dolgusundan sonra burun estetiği ameliyatından farklı olarak yara iyileşmesinin gerçekleşeceği bir süreç bulunmaması oldukça büyük bir avantajdır. Bununla birlikte, elde edilen sonuçların mümkün olduğunca uzun süre korunması için uygulama sonrası belirli noktalara dikkat edilmesi çok önemlidir.
Burun dolgusundan sonra burun bölgesinde hafif şişlik, kızarıklık, kaşıntı hatta küçük morluklar görülebilir. Bunlar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçecektir. Morarma ve şişme konusunda endişe söz konusu olduğu takdirde şişmenin minimize edilmesi için önerilen sıklıkta buz kompresi uygulanabilir.
Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra, dolgunun yapıldığı burun kısmına da bağlı olarak 48 saat gözlük takılmamalıdır. Vücudun dolgu maddelerini hareketsiz hale getirmek için biraz zaman ihtiyacı vardır. Bu nedenle gözlük kullanılmaya başlanıldığında da gözlüklerin burun köprüsüne hafifçe oturtulduğundan emin olunmalıdır.
İlk 24 saat uygulama bölgesine makyaj ya da topikal cilt bakım ürünleri uygulanmamalıdır. Morarmayı artırma riski nedeniyle en az 48 saat yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır. En az 2 hafta fazla güneşe maruz kalınmamalı, hamam ve sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunulmamalıdır. Dolgunun şekli değişebileceğinden burna masaj yapılmamalı ve bastırılmamalıdır.