Meme Estetiği Nedir?
Meme estetiği, tıbbi adıyla Mamoplasti; kadın-erkek tüm bireylerin göğüs kafesinde bulunan memelerinin duruşunu, boyutunu, biçimini ve genel görüntüsünü yeniden tasarlamak amacıyla “Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi” uzmanı doktorlar tarafından yapılan prosedürlerdir. Erkek ve kadın tüm bireylerde memenin tüm estetik tedavileri, hastanın durumuna göre büyütme, küçültme, dikleştirme (toparlama) ve meme ucu ameliyatlarıyla tek tek ya da kombine olarak yapılır.
Meme Estetiği Niçin Yapılır?
Meme estetiği, dünyada özellikle kadın vücudunu sembolize eden memelere estetik bir duruş, değer ve form kazandırmak için yapılır. Kadınların doğal, sağlıklı, iri ve dik göğüslere sahip olmak amacıyla araştırdıkları ve başarılı sonuçları itibariyle en çok başvurdukları cerrahi uygulamalardır. Sağlık durumu iyi ve vücut yapısı oturmuş her yaşta bireyin göğüs kafesinde bulunan memelerinde ve buradaki dokularda meydana gelen istemedikleri tüm deformasyonlara yeni nesil tekniklerle estetik kalıcı çözümler sunar. Peki bu estetik tedaviye uygun kişiler kimlerdir ve kadın-erkek tüm bireyler hangi durumlarda meme estetiği cerrahisine başvurabilir?
Meme Estetiğine Hangi Durumlarda Başvurulur?
- Küçük boyutlu memeleri büyütmek için,
- Sarkık memeleri dikleştirmek ve toparlamak için,
- Aşırı büyük ve sarkmış memeleri küçültmek için,
- İki meme arasındaki asimetri sorunlarını düzeltmek için,
- Göğüslerin Areola kısımlarındaki genişlik-gömülü, çökük ya da iri meme başı problemlerini gidermek için,
- Doğumsal anomali, trafik kazası, yanma vb. gibi dış etkenlerle oluşan meme deformasyonlarının estetik tedavileri için.
Muayene:
- Öncelikle hasta Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar tarafından muayene edilir. Sağlık durumu, şikayetleri ve estetik beklentileri değerlendirilir. Yaşı, kilosu, beden ölçüsü, vücudunun yağ oranı, göğüs kafesinin durumu, memenin yağ dokusu ve meme bezi (glandula mammaria) üzerindeki deri ve bağ dokusu oranları ve şüpheli onkolojik problemleri ele alınarak hastanın meme estetiğine uygun olup olmadığına karar verilir.
- Hastanın; tansiyon, böbrek yetmezliği, diyabet, kronik astım vb. gibi rahatsızlıkları varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsa Prof. Dr. Şükrü Yazar’a bilgi vermelidir.
- Hasta, aspirin, vitamin, balık yağı gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa Prof. Dr. Şükrü Yazar’ı bilgilendirmelidir.
- Hasta sigara ve alkol kullanıyorsa ameliyattan iki hafta önce mutlaka bırakmalıdır.
- Meme ameliyatları öncesi yapılan kan tahlilleri, ultrason ve genel sağlık taramasına ek olarak 40 yaş üzeri kadınlarda Mamografi talep edilmektedir.
- Ameliyattan önce hastaların varsa mücevher, takı, yüzük, küpe, piercing, lens, diş protezi vb. gibi tüm aksesurları vücudundan çıkartılmaktadır.
- Hastanın hastanede kalacağı süre içerisinde rahat etmesi için yanında refakatçisinin olması ve yanına düğmeli ya da fermuarlı bol giysiler alması uygundur.
Rutin Uygulamalar:
- Hastadan ”Meme Estetiği Cerrahisi Bilgilendirilmiş Onam Formu” alınır.
- Hastaya varis çorabı giydirilir.
- Marker kalemiyle çizim yapılır. Çizim yapılmadan hasta ameliyathaneye indirilmez.
- Hasta için ameliyat öncesi pnömotik kompresör ayarlanır ve taburcu olana kadar kullanılır.
- Ameliyat sonrası memelere saat başı 15 dakika kalacak şekilde bir kılıfla birlikte soğuk jel (buz) uygulaması yapılır.
- Meme başına işlem yapıldı ise meme başı dolaşım ve hematom yönünden sık sık kontrol edilir.
Genel Bilgiler:
- Flep yapılan hastalarda dolaşım takibi yapılır. Dolaşımı doğru gözlemleyebilmek adına Flep yapılan bölgeye soğuk uygulama YAPILMAZ!
- Hastalara uygulanan bütün Drenler NEGATİF basınçta takiplenir.
- Bütün hastalara taburcu olana kadar rutin sıvı desteği sağlanabilmesi açısından gerekli hızda IV Mayi takılır (Pumptan – Serum Seti) ve uygulanır.
- Hastalardan alınan Onam Formu’nun her sayfasına imza atılır.
- Göğüs bölgesine marker kalemiyle çizim yapılması sırasında doktorun yanında hemşire de bulunur.
- Hastalarım, 1 ya da 2 gece hastanede kaldıktan gerekli tetkiklerimden sonra evlerine gidebilirler.
- Kan ve sıvı birikimini engellemek için yerleştirilen drenler (vakumlu tüp) birkaç gün içinde çıkartılır.
- 1 hafta kadar ameliyat bölgelerinde ağrı, sızı, gerginlik ve acı hissedilmesi normaldir. Bu dönemde hastalarımız ağrı kesicilerle rahatlatılır.
- Ameliyat yaralarının çabuk iyileşmesi için ilk günler istirahat ile geçirilmelidir. Düzenli beslenilmeli ve sigara – alkol içilmemelidir.
- Meme estetiği türüne göre hastalarımız için temin ettiğimiz özel sporcu sütyeni 1-2 ay kadar kullanmalıdır.
Meme Estetiği Yaptıran Hastalarımın İyileşme Durumu
- 3-5 gün sonra işine dönebilirler.
- 5-10 gün sonra sosyal yaşamlarına aynı şekilde devam edebilirler.
- 3 hafta sonra tempolu yürüyüş gibi hafif sporlar yapabilirler.,
- 6-8 hafta sonra plates ve yoga gibi daha az eforlu sporlara başlayabilirler.
- 3 aydan sonra efor gerektiren sporlara katılım gerçekleştirebililer.
Pansuman ve Kontroller:
Meme estetiği sonrası pansuman ve rutin kontrollerimin takvimini hastalarımla paylaşıyorum. Bu kontrollerin aksatılmaması, tam iyileşmenin güvenle sağlanması için çok önemlidir.
You must be logged in to post a comment.