Face lift ya da Ritidektomi olarak da adlandırılan yüz germe ameliyatı yüzde yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkan sarkmaların ve kırışıklıkların germe ve asma yoluyla giderilmesini sağlayan bir estetik cerrahi ameliyatıdır.
Yaş almanın yanı sıra stres, kötü yaşam tarzı alışkanlıkları, kilo alıp verme ve güneş ışınlarının zararlı etkileri gibi faktörler sonucunda yüzde kırışıklıklar ve sarkmalar oluşabilir. Alın çizgilerinde belirginleşme, kaşlarda düşme, göz kapaklarında sarkma, göz altında torbalanma, yanaklarda sarkma ve çene konturlarında belirsizleşme görülebilir. Deri canlılığını kaybettikçe cilt incelip kırışabilir. Ayrıca güneş lekeleri de daha belirgin bir hâl alabilir.
Yüz germe ameliyatı hastanın daha genç ve canlı görünen bir yüze sahip olması amacıyla uygulanır. Hasta özelinde planlanan ameliyat kapsamında hastanın ihtiyacı doğrultusunda alın, yüz ve boyun bölgesindeki deride görülen düzensizlikler ve sarkmalar giderilir. Yanak ve boyundaki fazla yağ dokusu alınarak yüz fasyalarıyla yağ dokularının anatomik yerlerine çekilerek asılması sağlanır. Gerekli durumlarda yüz dokuları takviye edilir ve göz kapaklarının görünümü iyileştirilir.
Yüz germe ameliyatının doğal yaşlanma sürecini durdurması söz konusu değildir. Yüz görünümünde bazı faktörlere göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle 5 ila 10 yıl devam eden gençleşme sağlayabilir.
Yüz germe ameliyatı çeşitleri nelerdir?
Yüz germe ameliyatı orta yüz germe (endoskopik yüz germe), mini yüz germe ve tam yüz germe olarak uygulanabilir. Her birinin kapsamı farklı olan bu tekniklerden hangisinin tercih edileceği giderilmek istenilen sorunların derecesine, ihtiyaçlara ve beklentilere göre hasta özelinde kararlaştırılır.
Tam Yüz Germe Ameliyatı
Tam yüz germe ameliyatında şakak bölgesindeki saçlı derinin sınırından başlayarak kulağın önünden devam ederek arkasında sonlandırılan bir kesi yapılır. Kesi yapıldıktan sonra yanak bölgesi, çene hattı ve boyun derisi gerdirilir.
Tam yüz germe ameliyatında yalnızca derinin gerdirilmesi ya da deriyle birlikte alttaki SMAS olarak da bilinen bağ dokusuna, mimik kaslarına ve aşağı doğru gevşeyen diğer dokulara da müdahale edilmesi söz konusu olabilir. Cilt altındaki derin dokulara müdahale edilerek gevşeyen ve sarkan unsurlar olması gereken yerlere taşınır.
Tam yüz germe ameliyatının genellikle 55 ila 60 yaş grubundaki diğer bir deyişle yaşlanmanın daha fazla olduğu hastalara uygulanması tercih edilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen tam yüz germe ameliyatı ortalama 2 ila 4 saat arasında tamamlanır.
Orta Yüz Germe Ameliyatı (Endoskopik Yüz Germe)
Göz altındaki sarkan yanak bölgesi dokusunu daha yukarı taşıma amacıyla uygulanan orta yüz germe ameliyatı yalnızca göz altından bir kesiyle ya da saçlı deriden girilerek endoskopik yöntemle yapılabilir.
Orta yüz germe ameliyatı genelikle 40 ila 55 yaş arasındaki hastalarda uygulanır. Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ortalama 2 saat süren bir operasyondur.
Mini Yüz Germe Ameliyatı
Genellikle 45 ila 50 yaş altındaki daha genç hastalara uygulanması tercih edilmekle birlikte kişinin yüz bölgesinin çok fazla sarkmamış olması gereklidir. Yüzün yanak bölgesinde yer çekiminin ve kolajen kaybının etkisiyle aşağı doğru hafif düzeyde sarkma olan hastalara mini yüz germe ameliyatı yapılması tercih edilebilir.
Mini yüz germe ameliyatının amacı yanak bölgesindeki hafif sarkmaları gidermektir. Bu kapsamda derin dokuya çok fazla inilmeden kulak önünden gevşek dokular alınarak iç dokular sıkılaştırılır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen mini yüz germe ameliyatı ortalama 2 saat içinde tamamlanır.
Yüz Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Yüz germe ameliyatından sonra geçici şişlik, uyuşukluk, gerginlik ve morarma söz konusu olabilir. Ameliyatın ardından gözler, burun ve ağız açık kalacak şekilde baş bölgesine sargı yapılır, yanaklara soğuk ped ile kompres uygulanır.
Yüz bölgesi her tür fiziksel etkenden ve darbeden korunmalıdır. İyileşme sürecinde yüzde bir gerilme söz konusu olacağından yüzü fazla hareket ettirmekten kaçınmalıdır.
İyileşme sürecinde doktorun belirttiği süre boyunca ağır egzersiz yapılmamalı, sauna ve buhar banyosu gibi ortamlardan uzak durmalıdır. Ayrıca güneş koruyucu kremler sürülmeden kesinlikle güneşe çıkılmamalıdır. İyileşme sürecinde sigara kullanılmaması son derece önemlidir. Sigara kullanımı hem enfeksiyon riskini artırır hem de yara iyileşme sürecini geciktirir.