Saç Ekimi Nedir?
İnsanların şakak ve ense gibi saç bulunan bölgelerinden alınan sağlıklı saçların, olmayan bölgelere yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen estetik cerrahi işlemlere saç ekimi denir. Yapılan işlem cerrahi bir işlem olup otolog yani kişinin kendisinden alınan dokunun nakledilmesi işlemidir. Günümüzde kadın ve erkekler için ortak sorunların başında gelen saç dökülmesi sebepleri çok faklı olabilmektedir. Erkeklerde kalıtsal nedenlere bağlı olabildiği gibi kadınlarda hamilelik süreci, hormon değişikliği ya da tiroid sorunlarına bağlı olarak saç dökülmesi görülebilmektedir.
Saç ekimi, sadece saçlar için geçerli olmayıp kaş, sakal veya bıyık eksikliklerinde de bu alanlara da uygulanmaktadır. Ülkemizde çok yaygın olarak gerçekleştirilen saç ekimi, estetik cerrahi bir işlem olması sebebi ile uzman hekimler tarafından yapılması ve cerrahi standartlarda gerçekleştirilmesi önemlidir.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi iki ayrı yöntemle gerçekleştirilir.
- Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE)
- Foliküler Ünite Transplantasyonu (FUT)
FUE saç ekimi tekniği, FUT yöntemine göre daha yeni bir yöntemdir. FUT yönteminde, enseden bant şeklinde bir saç şeridi kesilir. Bu şeritteki saçlar köklerine ayrılarak, saç ekimi yapılacak alana nakledilir. FUT yönteminde saç şeridinin alındığı bölgede yara izi kalma olasılığı vardır. Ayrıca geçici uyuşukluk ve his kaybına bu yöntemin dezavantajları arasındadır. Dezavantajları ve FUE saç ekimi yönteminin geliştirilmesiyle FUT yöntemiyle saç ekimi fazla tercih edilmeyen ve hatta uzmanlar tarafından önerilmeyen bir uygulama olmuştur.
Günümüzde en fazla tercih edilen FUE yönteminde, saç alınacak bölgedeki (donör) kıl kökleri tek tek alınarak, saç ekimi yapılacak bölgeye gene de tek tek ekilmesi tekniğine FUE saç ekimi denir. Bu işlem için özel ve milimetrik aletler kullanılır. FUT yönteminin aksine doku çıkartılmadığı ve işlem tek tek yapıldığı için daha konforlu bir işlemdir. Bu yöntemde bir seansta çok fazla saç kökü alınabilmektedir. FUE tekniği seansları ortalama 4 ile 6 saat arasında sürer. Lokal anestesi altında yapılan bu işlem sırasında acı veya ağrı hissedilmez.
Saç ekiminde mevcut saçlara herhangi bir zarar gelmez. Saç ekimi yapılan saçlar ilk başlarda dökülse de bu aslında saç tellerinin kırılmasıdır. Daha sonrasında ekilmiş saç kökleri sağlıklı şekilde büyür. Saç ekimi sonuçları yaklaşık olarak 6 ile 10 ay içerisinde kendini göstererek, saçlar sağlıklı ve gerçek bir görünüme kavuşur.
Kimler Saç Ekimi Yaptırabilir?
Saç ekimi, çeşitli nedenlere bağlı kellik ve saç dökülmesine karşı en güvenli, kalıcı ve etkili yöntemdir. Saç dökülmesi kadın erkek veya çocuk her yaştan kişilerin karşılaştığı bir sorundur. Saç ekiminin başarısını kişinin kellik derecesi ve saçın kalitesi etkilemektedir. Saç ekimi, genel sağlık durumu yerinden olan ve 22 yaşından büyük olup saç ekimine ihtiyacı olan kadın veya erkek, herkes tarafından yaptırılabilir. Ancak saç alınacak donör bölgesinde, yeterli saç miktarı olması ve saç dökülme çeşidinin de saç ekimi için uygun olması şartları gerekmektedir. Bu demektir ki, her saç dökülmesi olan kişi saç ekimi yaptıramaz.
Saç Ekimi Yaptırmanın Koşulları Nelerdir?
- Yaş Aralığı
Doktorlar en erken saç ekimi yaşını 22 olarak belirtmektedirler. Kişilerde 22 yaş öncesinde halen saç dökülmesi olabileceğinden bu yaştan önce dökülmenin seyri tam olarak ortaya çıkmaz. Bu şekilde saç ekimi yaptırıldığında ileri ki yaşlarda yeniden saç ekimi yaptırılması ihtiyacını doğurabilir. Kaza veya yanık tedavisi sonrası gibi özel durumlarda doktorun izni ile 22 yaşından önce saç ekimi yapılabilinir. Saç ekimi yatırmak için herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. - Genel Sağlık Durumu
Saç ekimi yaptırılması için genel sağlık durumunun iyi olması gerekmektedir. Bunun için saç ekimi öncesi bazı testler yapılması gerekir. Hemofili gibi kan pıhtılaşması sorunu yaşayan kişilerde gerekli ilaçlar alındıktan sonra saç ekimi işlemi yapılabilir. Eğer kişide dengeli bir tansiyon ve diyabet yoksa saç ekimi yapılması uygun değildir. Kişilerde Hepatit C ya da HIV virüsü varsa bu operasyon yapılmaz. Ancak Hepatit B durumunda saç ekimi yapılabilinir. Kalp rahatsızlığı, anemi, kanser ya da bazı cilt hastalıklarında saç ekimi için doktorun izni gereklidir. - Saç Dökülmesi Çeşidi
Her saç dökülmesinde saç ekilimi yapılmaz. Saç ekimi sadece kalıcı saç dökülmelerinde yapılır. Saç dökülmesi de üçe çeşittir.
- Erkek tipi dökülmeler: Saç ekimi için uygun olan dökülme çeşididir. Kadın ve erkeklerde görülür.
- Bölgesel dökülmeler: Bu tarz dökülmelerde saç ekiminin yapılıp yapılmayacağı dökülmenin sebebine ve durumuna bağlı olarak değişmektedir.
- Kadın tipi dökülmeler: Hem kadın hem de erkeklerde görülmektedir. Ancak saç ekiminin yapılıp yapılmayacağı uzman doktorun görüşüne bağlıdır.
- Donör Bölgenin Durumu
Saç ekimi sadece kişinin kendi kıl köklerinden yapılmaktadır. Bu sebeple de saç alınacak donör bölge yeterli değilse saç ekimi yapılamaz. Donör bölgenin yeterliliği ise saç analizi ile anlaşılmaktadır. - Saç Dökülme Seviyesi
Saç dökülmesi yeni başlayan kişilerde saç dökülmesinin belli seviyeye gelmesi beklenir. Çünkü saç ekimi yapılsa da yeniden dökülme olacağından hem kötü bir estetik görüntü otaya çıkacak hem de ikinci bir saç ekimi ihtiyacı olacaktır. Çok ileri derecede kelleşme olan kişilerde saç ekimi başarılı sonuçlar vermeyebilir.
Saç Ekimi Sıkça Sorulanlar
Estetik uygulamaları öncesi, sırası ve sonrasıyla ilgili en çok merak edilenler
Saç ekimi için net bir fiyat söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Saç ekimi öncesi yapılacak bir muayene fiyatın belirlenmesi konusunda sağlık bir bilgi elde edilmesini sağlar. Hangi yöntemin kullanılacağı, kaç seans olacağı veya nasıl malzemelerin kullanacağı gibi konular saç ekimi fiyatları üzerinde etkilidir. Bazen saçın niteliğine bağlı olarak ek seanslar da gerekebilmektedir. Özellikle de saç alınacak bölgede yeterli saç yoksa bu durum ek seans ihtiyacına neden olmaktadır. Ek seanslar da maliyeti etkileyen önemli unsurlardır. Saç ekiminin cerrahi bir işlem olması ve genel görünüşü etkilemesi açısından konusunda uzman ve referansları iyi yerlerde yaptırılması çok önemlidir. Seçimlerde çok dikkatli olunmalı ve saç ekimi basit bir işlem gibi düşünülmemelidir.
İstanbul Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
☏ +90 212 257 1515 ✆ +90 541 334 3484 telefon numaralarını arayarak ya da canlı destek hattından “saç ekimi fiyatları ne kadar, ödemeler nasıl yapılıyor” vb. gibi sorularınızı asistanlara ileterek bilgi alabilir ve uzman doktorla görüşmek istediğinizi belirterek randevu isteyebilirsiniz.
Not: Sağlık Bakanlığı onaylı estetik klinik ve merkezlerin web sitelerinde saç ekimi fiyatlarını vermeleri yasaktır, bu yasal prosedüre uymayanlar için ise cezai müeyyideler uygulanmaktadır.
Başarılı bir saç ekimi sonuçları için saç ekimi sonrasında bazı noktalara dikkat edilmelidir. Şöyle ki;
- Saç ekimi sonrası belli bir süre bölgede gerginlik veya hafif ağrı hissedilmesi normaldir. Donör bölgedeki bandaj bir gün sonra çıkarılabilinir. Saç ekiminden 2 gün sonra da doktorun tarifine göre saçlar yıkanabilir. Ancak havlu veya saç kurutma makinesi kullanılmamalıdır.
- Saç ekiminin ilk haftası çok kritiktir. Çünkü bu süre, yeni köklerin kanlanması ve deriye tutunma sürecidir. Bu süreçte uyuma pozisyonundan giyilecek kıyafetlere kadar dikkatli olunmalıdır.
- Kafaya darbe alınacak basketbol, güreş, boks veya futbol gibi aktivitelerden en az 45 gün uzak durulmalıdır. İki hafta boyunca da sauna, hamam, yüzme ya da solaryumdan uzak durulmalıdır. Bunlar saç köklerine zarar verebildiği gibi enfeksiyon riskini de arttırmaktadır.
You must be logged in to post a comment.