Mikrocerrahi Nedir, Ne Demektir?
Uzman doktor tarafından insan vücudunda çıplak gözle görülemeyen ve normal prosedürlerle müdahale edilemeyecek kadar küçük vücut hasarlarının düzeltilmesine yönelik cerrahi girişimlerin tıbbi tedavi olarak özel optik gözlük ve ameliyat mikroskopu gibi büyütücü aletler kullanılarak yapılması tekniğidir.
Mikrocerrahi Ne İşe Yarar ve Nasıl Yapılır?
- Bireylerin vücudunun her alanında mikro yapılar ve dokular üstünde gelişen tüm problemlerin giderilmesi için özel olarak üretilen bu görüş büyütücü aletler sayesinde cerrahlar, 1 mm ve altında olan küçük damarlar ve sinirlerle birlikte tüm kemik ve doku parçalarını tamir ederek bu yapılarda oluşan hasarlanmaları düzeltebilir.
- Ameliyat sonrası tüm organların daha fonksiyonel çalışmasına olanak sağlanarak hasta sağlığı açısından önemli kazanımlar elde edilmektedir. Genellikle mikrocerrahi denilince akla el-kol, bacak gibi organlarda travma sonrası kopmaların cerrahi yöntemlerle dikilmesi geliyor olsa da aşağıdaki durumlarda bu yönteme başvurulmaktadır.
- Kullanılan özel optik gözlükler, Loop veya mikroskop başlıklar sayesinde gözle görülemeyen hasarlı bölgeler üstünde özel el aletleriyle damar ve sinirler onarılır. Hastanın organ kayıpları engellenir ve bu organların işlevselliği korunur.
Mikrocerrahi Tekniği Hangi Ameliyatlarda Uygulanır?
- Göz ameliyatları
- Beyin cerrahisi
- Bel ve boyun fıtığı ameliyatları
- Omurilik ameliyatları
- Kas ve doku yaralanmaları
- El ve ayak parmağı kesilmeleri, ezilmeleri ve kopmaları
- Damar ve sinir kesileri tedavisi
- Sinir nakli ve sıkışması operasyonları
- Kas, kemik, damar dokunun ve cildin nakil operasyonu
- Vücudun belli bölgelerinde vuku bulmuş tümörlerin çıkarılması işlemlerinde uygulanmaktadır.
Mikrocerrahi ile Açık Ameliyatların Farkı Nedir ve Mikrocerrahi’nin Avantajları Nelerdir?
Mikrocerrahi veya açık ameliyatlar arasında mantık farkı pek yoktur. Mikrocerrahi’nin en önemli avantajı kullanılan Loop adı verilen büyütücü mikroskoptur. Bu cerrahi cihazlar, ameliyat sırasında hekimin üzerinde çalıştığı dokuları aydınlatır ve görüntüyü büyütür. Bu sayede açık cerrahiye oranla dokuların daha az zarar görmesi sağlanmış olur. Ayrıca bu yöntemle ameliyat kesileri de oldukça küçük açılır. Kasları saran zarın daha küçük boyutlarda açılması mümkün hale gelir ve daha az miktarda kas kitlesinin kemikten sıyrılması sağlanır. Ameliyat sırasında çıkarılan kemik ve bağ dokusu miktarı açık cerrahiye oranla daha azdır. Mikrocerrahi’nin en önemli avantajlarından biri dokularda daha az hasar oluşması sebebiyle hastaların normal yaşam ve çalışma ortamlarına daha kısa süre içerisinde dönebilmesidir.
Mikrocerrahi Ameliyatları Öncesi ve Sonrası
Mikrocerrahi operasyonları diğer tüm ameliyatlar gibi bazı şartların oluşması sonrası yapılmaktadır. Kişinin sağlık durumunun operasyonu kaldıracak düzeyde olması aranan ilk şarttır. Tedavi yöntemi olarak ameliyatın belirlenmesinden sonra, hastaya bazı testler yapılarak hastanın ameliyata uygunluğu tespit edilir.
- Kan tahlilleri
- Röntgen
- Tomografi,
- Genel sağlık taraması
- Fizik muayeneler
- Anestezi muayeneleri cerrahi müdahale öncesi yapılması gereken uygulamalardır.
Bu testlerin ve muayeneler sayesinde cerrahi müdahale sırasında beklenmedik bir sürprizle karşılaşma riski ortadan kaldırılır. Ayrıca cerrahi müdahale öncesinde hastanın daha uygun koşullarda ameliyata girebilmesi adına beslenmeleri düzenlenerek ameliyat sonrası dönemin daha rahat atlatılması sağlanır.
- Ameliyat Öncesi
Ameliyat öncesi hastanın kilosu ideal kilonun üzerindeyse ameliyat öncesi kilo vermesi, ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini kolaylaştırır. Ayrıca fazla kiloların ameliyat bölgelerinde yeniden fıtık oluşturma riski de ortadan kaldırılır. Ameliyat öncesi hekimin tavsiye ettiği sürelerce yeme ve içmenin bırakılması ve cerrahi müdahaleye aç karnına gelmeleri istenir.
Ameliyat öncesi anestezi uzmanları ve teknisyenler hasta bilgilerine uygun olarak kullanılacak malzemelerin hazırlığını yapar ve cihazların kontrolü sağlanır. Tamamen steril ortamların sağlanması sonrasında uzman cerrah kontrolünde ameliyat yapılır. - Ameliyat Sonrası
Mikrocerrahi uygulaması ile yapılan ameliyatların cinsine göre iyileşme süreleri de değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca ameliyatta kullanılan teknik de önemlidir. Örneğin mikrocerrahi yöntemiyle yapılan bel fıtığı operasyonları yaklaşık 1-2 saat sürelerde yapılmaktadır. Hastalar genellikle 1 gün sonra taburcu edilmekte ve yürümeye başlamaktadır. İyileşme süreci dire ameliyat türlerine göre oldukça kısadır. Bir hafta ile 10 günlük süreler, hastanın günlük aktivitelerine dönmesi için yeterlidir.
Mikrocerrahi Yöntemiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
- Mikrocerrahi yöntemiyle hangi hastalıklar tedavi edilir?
Vücudun hassas bölgelerinin tedavisinde uygulanan mikrocerrahi tekniği genellikle;- el-kol cerrahisi
- ayak-bacak cerrahisi
- meme onarımı
- bel ve boyun fıtığı
- beyin ve sinir sistemi tümörleri
- damar ve sinir hastalıkları
- göz ameliyatlarında uygulanabilen bir yöntemdir.
- Mikrocerrahide Hangi Anestezi Yöntemi Kullanılır?
Anestezi, ameliyat yapılacak bölgeye göre uzman hekim tarafından belirlenir. Genel anestezi, lokal anestezi veya spinal anestezi uygulanabilir. - Mikrocerrahinin Avantajları Nelerdir?
Mikrocerrahi yönteminde ciltte daha küçük kesiler açıldığı için doku hasarı minumum seviyede olur. Böylece iyileşme süreci kısalır? - Mikrocerrahi operasyonları Ne Kadar Sürer?
Ameliyatın yapılacağı bölgeye ve hastalığın durumuna göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle 1-2 saat süren operasyonlardır. - Taburcu Olma Süresi Ne Kadardır?
Mikrocerrahi diğer ameliyatlara göre daha az doku hasarına sebep olduğu için, taburcu olma süresi de diğer ameliyatlara göre oldukça kısadır. Genellikle aynı gün taburcu olunmaktadır.
You must be logged in to post a comment.