Meme onarımı yani meme rekonstrüksiyonu, memenin tamamı veya bir kısmı alındıktan sonra memenin mümkün olduğunca doğal görünmesi ve kadınların kendilerini bu stresli sürecin ardından daha iyi hissetmeleri için gerçekleştirilen ameliyattır. Meme onarımı ameliyatı kadınların fiziksel açıdan daha iyi görünmesinde ve ruhsal açıdan kendilerini daha iyi hissetmesinde önemli bir rol üstlenir.
Memeler hem görsel hem fiziksel olarak kadın vücudunun en önemli organlarından biridir. Aynı zamanda kadınların öz güveni üzerinde de tartışılmaz etkileri vardır. Bunun doğal bir sonucu olarak kadınların en çok etkilendiği kanser türlerinin başında meme kanseri gelir.
Meme kanseri teşhisi koyulan kadınlar için meme operasyonu ile meme rekonstrüksiyonu son derece önemli olup bunun temel nedeni memelerin alınmasının kadın psikolojisi üzerinde ciddi düzeyde olumsuz etkilere neden olabilmesidir. Bazı kadınlar mastektomi sonrasında cinsel isteksizlik, depresyon, kıyafet seçiminde güçlükler ve hastalığın yinelemesi endişesi gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirler.
Meme Onarımı Türleri
Meme onarımı ameliyatından önce hastanın uygunluğu genel cerrahi, medikal ve radyasyon onkolojisi ile plastik ve rekonstrüktif cerrahi gibi alanların uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. Bu sayede hasta özelinde en uygun tedavi seçeneği belirlenebilir ve operasyon süreci planlanabilir.
Kanser nedeniyle memelerinden biri ya da her ikisi alınan kadınlara meme rekonstrüksiyonu ameliyatı; eş zamanlı (meme alınırken) ya da geç onarım (meme alındıktan sonraki süreçte) olmak üzere uygulanabilir.
Eş zamanlı meme onarımı çoğunlukla erken evrede fark edilen meme kanseri vakalarında söz konusu olur. Meme derisi korunarak memesi alınan hastanın karşı karşıya kalması olası psikolojik problemlerin minimize edilmesinde etkili bir ameliyattır. Bu kapsamda genel cerrahlar mastektomi yaparken plastik cerrahlar da aynı operasyon sırasında meme rekonstrüksiyonunu gerçekleştirirler.
Geç zamanlı meme onarımı, mastektominin üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra yapılır.
Meme Onarımı Ameliyatı Türleri Nelerdir?
Mastektomiden sonra uygulanabilen iki ana meme rekonstrüksiyonu ameliyatı türü vardır: hastanın kendi dokusundan alınan parçalarla meme dokusu oluşturma ve meme protezleri kullanma.
Hangi yöntemin uygulanacağı hasta özelinde; yaş, genel durum, yapılan mastektominin kapsamı, vücut yapısı, memelerin orantısı ve radyoterapi görüp görmediği gibi etkenlere bağlı olarak belirlenir.
Eğer memenin onarılacağı bölgedeki kas ve cilt dokusu yetersizse implant yerine otolog doku kullanımı tercih edilebilir.
Protezle Meme Onarımı
Meme protezleri jel ve serum fizyolojik içeriklere sahip olabilirler. Dış yüzeyleri ise silikon bir katmandan meydana gelir. Protezle meme rekonstrüksiyonu yönteminde alınan meme dokusunun yerine protez yerleştirilir. Nadiren protez sönmesi ve enfeksiyon gibi durumlarla karşılaşılması riski vardır.
Otojen Dokularla Meme Rekonstrüksiyonu
Flep rekonstrüksiyonu da denilen bu yöntemde hastanın vücudundan alınan dokular (otolog doku) meme dokusu oluşturmada kullanılır. Bu dokular genellikle göbekten, uyluktan ya da sırttan alınır. Protezle meme onarımına göre daha komplike ve deneyim isteyen bir yöntemdir.
Genellikle geç dönem meme onarımında uygulanan bu yöntem radyoterapi ve kemoterapi almış, mastektomiden sonra meme onarım işlemi uygulanmamış ya da uygulanan işlem başarısız olmuş hastalarda kullanılabilir.
Radyoterapi uygulanan bölgede protezle meme onarımının estetik açıdan da doğal bir görünüm sağlanması açısından da istenilen sonucu sağlamaması riski vardır. Bu tür bir durumla karşılaşılmaması için sırt, bacak, karın ve kalçadan alınan dokularla meme onarımı gerçekleştirilebilir. Daha önce implant uygulanmış ancak başarı sağlanamamış hastalarda da otojen dokularla meme onarımı tercih edilebilir.
Özellikle ince bir doku olan sırt dokusunun meme rekonstrüksiyonunda kullanılacağı durumlar başta olmak üzere bazı durumlarda hem implant hem otojen doku kullanılarak meme onarımı yapılması gündeme gelebilir.
Memenin yeniden oluşturulması için sırt, karın ve kalça bölgesindeki deri ve derinin altındaki yağ dokusu bu yapıları beslemekte olan damarlarla birlikte ilgili bölgeye aktarılır. Aktarılan dokuların damarlarıyla memenin oluşturulacağı bölgedeki besleyici damarlar mikro-cerrahi tekniğiyle dikilir. Bu sayede aktarılan dokular beslenerek yeni meme dokusu oluşturulur.
Mastektomi Sonrası Birden Fazla Operasyon Gerekebilir
Alınan memenin yerine doğal görünen bir meme yapılandırılabilmesi için birden fazla ameliyat gerekebilir. İlk operasyonda meme dokusu oluşturulurken ikinci operasyonda eğer meme başı alınmış ise areola (meme başı çevresindeki koyu bölge) ile meme ucu oluşturulur. Yapılan yeni memeye bazen yağ enjeksiyonlarıda yapmak gerekebilir.
Tek taraflı meme rekonstrüksiyonu yapılması halinde simetrinin sağlanması için diğer memeye meme küçültme, büyütme ya da dikleştirme ameliyatları uygulanabilir.
Protezle eş zamanlı meme onarımı Instagram postu için tıklayın.