Areola Nedir, Ne Demektir?
Areola; göğüs ucu çevresindeki koyu renkli halkalar olarak tanımlanır ve tıp dilinde kullanılan Latince bir kelimedir. Meme üstünde koyu ve pütürlü bir yapıya sahip olan Areola bölgesi, meme başını çevreleyen koyu renkli daire şeklinde olup ortalama 5 santim çapındadır. Rengi, büyüklüğü ve şekli kadından kadına kişiden kişiye farklılık gösterir. Gebelikte meme başı ve Areola rengi gebelik öncesine göre daha da koyulaşır.
Areola bölgesinde Montgomery adı verilen şişlik şeklinde küçük yağ bezleri yer alır. Areola yüzeyinde montgomery tüberkülleri (kabarıklıklar) bulunur. Areola ve meme başında bulunan sirküler düz kas lifleri, meme başı ereksiyonundan sorumlu liflerdir.
Kadın Meme ve Areola Gelişim Evreleri
Kadın memesinin gelişimi 5 evrede tamamlanıyor. Bunlar:
- Meme başının belirmeye başladığı 1. evre,
- Meme ve meme başı yükselip Areola’nın belirmeye başladığı 2. evre,
- Memenin büyüdüğü ve süt bezleri dokularının oluştuğu 3. evre,
- Areola ve meme başının yükselip diğer meme bölgelerinden daha yüksek bir konuma geldiği 4. evre,
- Memenin gelişimini tamamladığı, meme başı ve Areola’nın son şeklini aldığı 5. evre.
Areola Düzensizliği veya Asimetrisi Nedir?
Areola büyüklüğü ve rengi kadından kadına değişmektedir. Bazı durumlarda rahatsız edici şekliyle bazı durumlarda da asimetrik sebeplerle kadınları huzursuz etmektedir. Genelde meme asimetrisi olan kadınlarda Areola asimetrisi görülür. Yuvarlak olması gereken Areola şekli oval ya da damla şeklindedir. Memelerde bulunan Areola düzensizliği veya asimetrisi meme ucu estetiği ameliyatı ile düzeltilmektedir. Bu operasyonla Pigmentli Areola yanındaki fazla deri alınır ve halka şekli verilir.
Areola Hiperkeratozu Nedir?
Meme başı ve Areola’nın kalınlaştığı ve papüller veya verrukoid dokularla kaplandığı durumdur. Estetik bir sorun olup yaşamın 2. veya 3. evrelerinde görülür. Meme başı çevresinde renk koyulaşması, kalınlaşma ve kabuk bağlama şikayetleri ile kendini gösterir. Tedavisi; cerrahi eksizyon, karbondioksit lazer, sistemik, topikal retinoidler veya hafif hiperkeratozda nemlendirici ve topikal keratolitik kullanımı ile yapılmaktadır.
Meme Estetiği Sonrası Yaşanılabilen Areola Sorunları Nelerdir?
Özellikle meme büyütme ameliyatlarında kullanılan implantlar bazı durumlarda Areola’da sorunlara neden olabilmektedir.
Meme estetiği ameliyatları sonrası Areola;
- İstenen konumda olmayıp yana kayabilir,
- Çok yüksekte konumlanabilir,
- Her iki memede hizalama sorunu yaşanabilir,
- Her iki meme arasında eşitsizlik olabilir,
- Olması gereken yerden aşağıda kalabilir.
Bu tür sorunlarda meme başı ve ucu bölgesine müdahale edilerek estetik bir Areola şekli ve duruşu sağlanır.
Areola Estetiği Nedir?
Meme boyutuna ve hacmine göre meme başı ve uç bölgelerinde yapılan estik cerrahi işlemlerin hepsine Areola estetiği denilmektedir. Bu ameliyat tek başına yapılabildiği gibi meme estetiği ameliyat çeşitlerinden olan küçültme, büyütme ve dikleştirme ameliyatları sırasında da yapılabilen bir işlemdir.
Areola büyüklüğü, meme başındaki asimetri problemleri ve uç bölgesindeki muhtelif şekil bozuklukları kadınlar için çoğu zaman önemli bir psikolojik travmalar yaratmaktadır. Özellikle karşı cins ile ilgili kaygı yaratan beğenilmeme duygusu bu travmayı tetiklemektedir. Areola estetiği de tüm bu kaygılar giderilmesi için uygulanan bir tedavidir ve olağan dışı beklentiler hariç Areola bölgesi, hasta beklentileri doğrultusunda Prof. Dr. Şükrü Yazar gibi uzman Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi doktorlar tarafından meme estetiği ameliyatlarıyla %100 başarı oranıyla iyileştirilmektedir.
Areola Bölgesi İçin Yapılabilen Kozmetik Estetik İşlemleri Nelerdir?
Göğüslerde en dikkat çeken bölge meme başı ve uç bölgeleridir. Fiziksel bir özellik olan Areola şekli ve boyutu genetik olup gebelik ve ilerleyen yaşla birlikte değişebilir. Kadınların yaşam serüveninde memelerindeki Areola şekli ve büyüklüğünde kontrol edemedikleri bir kusurun oluşması hiç istemedikleri bir durumdur. Bu gibi durumlarda görünümünü iyileştirmek ve meme başı bölgesine yeniden şekil vermek için yapılan kalıcı makyaj uygulaması vardır ancak bir çok hasta bu uygulamadan haberdar değildir. Oysa Areola şekli ve çapı kozmetik işlemler sonrası ideal görünümüne kavuşabilir.
Areola Pigmentasyonu Nasıl Yapılır?
İşlem öncesi meme ucu ve Areola’nın işlem sonrası olması gereken konumu belirlenir. Meme başı çevresi için kullanılacak pigmente karar verilir. Özel olarak üretilen pigmentler herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz. Lokal anestezi altında yapılan 30-60 dakika süreli bir işlem olup tek seans uygulanır. Uygulamada kullanılan iğneler tek kullanımlık ve sterildir. Hücre yenilenmesine göre 2-5 yıl arası bir ömrü vardır. (Not: Kalıcı makyaj uygulaması özel eğitim gerektirir.)
Areola ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
- Areola Estetiği Sonrası İz Kalır mı?
Areola estetiği sonrası ameliyat izi renkli ve renksiz kısımda yani Areola sınırında kaldığı için belli belirsiz bir görünümdedir. Ameliyat izi sadece çok dikkatli bakıldığında fark edilir. - Areola’nın Büyük Olması Cinsel Hayatı Etkiler mi?
Areolanın büyük olması estetik olarak güzel görünmediği için bazı durumlarda cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir. - Areola Düzeltirmenin Fiyatı Nedir?
Meme ucu estetiği olan Areola küçültme ameliyatı hastadan hastaya ve uzmandan uzmana değişmektedir. Ameliyat fiyat bilgisi uzman doktor tarafından muayene sonrası verilir. - Meme ucu ve Areola bölgesindeki kabarcıklar nedir? Süt kabarcıkları neden, nasıl oluşur ve tedavisi var mıdır?
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Meme estetiği, meme başı ve ucundaki kabarcıklarla ilgili faydalı bilgiler edinebileceğiniz linkler:
- Link 1: http://www.lllturkiye.org/2016/01/meme-ucunda-olusan-sut-kabarcg-icin.html
- Link 2: https://saglik.li/meme-ucunda-beyaz-kabarciklar/
- Meme estetiğiyle ilgili sık sorulanlar ve cevapları
- Emzirme Areola Bölgesini Nasıl Etkiler?
Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler göğüslerle birlikte Areola bölgesinin de büyümesine neden olur. Emzirme dönemi sonlandığında ise göğüslerde sarkma ve form kaybı yaşanır. Buna bağlı olarak Areola bölgesi hamilelik öncesi şeklini kaybedebilir. - Areola Büyüklüğü Genetik midir?
Kişinin kendini rahat ve özgüvenli hissetmesinde son derece önemli olan Areola büyüklüğü genetiktir. - Areoladaki Şişlikler Normal midir?
Her kadının meme areolasında şişlikler bulunur. Meme ucu çevresindeki bu şişlikler Montgomery bezleridir. Meme ucunu korumak için doğal kayganlaştırıcı salgılar. Areoladaki bu şişlikler normaldir. - Areola Skar Kamuflajı Nedir?
Meme estetiği sonrası meme ucunda oluşan skar dokunun neden olduğu kötü görüntünün kalıcı makyaj boyaları kullanılarak kendi rengi ile aynı renk pigmenterle kapatılmasıdır. - Büyük Areola’nın Nedenleri Nelerdir?
En yaygın nedeni genetik yatkınlıktır. Kilo dalgalanmaları, gebelik ve bazı kullanılan ilaçlar da Areolanın büyümesine neden olabilir. - Kanser nedeniyle kaybedilen meme ucu tekrar nasıl sağlanır?
Kanser nedeni ile kaybedilen meme ucu ve Areola bölgesinin tekrar oluşumu meme ucu medikal pigmentasyonu ile ya da plastik cerrahi uygulamalarla sağlanmaktadır.
You must be logged in to post a comment.