Yanık Nedir?
Kaynar su, elektrik, alev ya da kimyasal maddelerdeki yüksek dereceli ısıya maruz kalınması sonucu vücutta oluşan cilt tahribatına ve doku zedelenmesine yanık denilmektedir. Özellikle çocuklarda ev kazalarının sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkan yanıklar, çok tehlikeli cilt tahribatları yaratabilmekte ve sonsuza kadar iz bırakabilmektedirler.
Çoğu kişi yanığın nedenine ve yaralanma derecesine bağlı olarak çok ciddi sorunlar yaşamadan bu durumdan kurtulabilir ancak daha ciddi yanıklara müdahale edilmez ve yanık tedavisi uygulanmaz ise komplikasyonlar kalıcı ağır yara izlerine ve hatta sonrasında ölüme bile sebebiyet verebilir. Ağır yanıkların meydana getirdiği yanık izleri tedavisinin uzman doktorlarca yapılması gerekmektedir. Yanık tedavisi plastik cerrahi alanına girmektedir.
Yanık Dereceleri Kaça Ayrılır?
Yanıklar üç ana seviyededir. Bunlar birinci, ikinci ve üçüncü derece yanıklar olarak adlandırılır. Her bir yanık seviyesi ciltte meyanda getirdiği tahribatın ciddiyetine göre adlandırılmıştır. Birinci derece yanıklar en küçük yanıklardan olup, üçüncü derece olanlar ise en ağır yanık türüdür. Yanık çeşitleri hasarları şu şekildedir;
- Birinci derece yanıklar: Cilt kızarır ve ciltte kabarcıklar oluşur.
- İkinci derece yanıklar: Cilt kızarır ve ciltte kabarcıklar daha fazladır.
- Üçüncü derece yanıklar: Cildin alt ve üst katmanında tahribat meydana gelir.
Dördüncü derece yanıklar da bulunmaktadır. Bu tür yanıklar üçüncü derece yanıkların tüm semptomlarını göstermesi yanı sıra ciltteki tahribat tendonlara, kemikler kadar uzanır.
Yanıklar belli sebeplere bağlı şekilde oluşur.
- Kaynar su ile yanma,
- Kimyasal yanıklar,
- Elektrik yanıkları,
- Mum veya çakmak gibi alevler sebebiyle oluşan yanıklar,
- Aşırı güneşe maruz kalma, şeklinde gruplanabilir.
Yanma seviyesi sebebine bağlı değildir. Mesela kaynak su ile oluşan yanık birinci derece olabildiği gibi üçüncü derece de olabilir. Yanma seviyesi yanmaya neden olan koşulun ciltteki tahribatına bağlıdır. Kimyasal ve elektrik yanıklara tahribatı azda olsa derhal tıbbi müdahale yapılması gerekir. Çünkü cilt hasarı az bile olsa vücudun genelini etkileyebilmektedir. Bu tür yanıklarda yanık tedavisi daha uzun ve daha zorlu süreçler olabilir.
Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Üçüncü ve dördüncü derede yanıklar için acil tıbbi tedavi gerektirir. Ve sadece hastanede tedavi edilmelidir. Ancak 1.derece yanık tedavisi ve 2.derece yanık tedavisi, hafif yanıklar olup evde de kolayca tedavi edilebilir. Hafif yanıkların tamamen iyileşmesi bir ya da iki hafta sürebilir. İyileşme sonrasında ciltte yanık izi olmaz. Bu seviyedeki yanıkların tedavisinin amacı; oluşan ağrıyı azaltmak, olası enfeksiyonları önlemek ve cildin daha hızlı iyileşmesini sağlamaktır. Hafif yanıklarda evde yapılabilecek ilk müdahaleler şu şekilde sıralanabilir;
- Soğuk Su: 1.derece yanık tedavisi gibi küçük yanık tedavilerinde yapılması gereken ilk şey, yanan bölgenin yaklaşık 20 dakika boyunca soğuk suya maruz bırakılmalıdır. Ardından da yanmış bölgeyi nazikçe sabun ve suyla yıkanmalıdır.
- Soğuk Kompres: Yanan bölgenin üzerine konulacak soğuk kompres veya temiz ıslak bez hem ağrıyı ve hem de şişliği giderir. Soğuk kompresi 5 ya da 10 dakikalık aralıklarla uygulanabilir. Ancak aşırı soğuk kompres kullanmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü aşırı soğuk ciltteki tahribatı daha fazla arttırabilir
- Antibiyotik Merhemler: Antibiyotik merhemler ve yanık kremleri olası enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Yanık bölgeye antibiyotik krem sürdükten sonra temiz bir bezle örtülerek pansuman yapılır.
- Aloe Vera: Aloe vera sıklıkla yanık bitkisi olarak anılmaktadır. Yapılan araştırmalarda bu bitkinin birinci ya da ikinci derece yanıkların iyileşmesinde etkili olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca Aloe vera antienflamatuardır. Dolaşımı arttırır ve bakteri üremesini de engeller. Yanık bölgeye direkt olarak aloe vera bitkisinin yaprağından alınmış olan saf aloe vera jeli tabakası uygulanabilir. Eğer evinizde aloe vera bitkisi yoksa satın alınmış bir aloe vera kremi de yeterli olacaktır. Ancak bu kremin içerisinde yüksek oranda aloe vera olmasına dikkat edilmelidir. Birinci veya 2.derece yanık tedavisi için çerisinde renklendirici, parfüm içeren ürünler asla kullanılmamalıdır.
- Bal: Hafif yanıkların iyileşmesinde bal çok etkili bir yoldur. Çünkü balda antienflamatuardır. Ayrıca doğal bir antibakteriyel ve antimantardır.
- Güneşten Korunun: Yanık tedavisi süresince yanık bölgenin direkt olarak güneş ışığına maruz kalmaması çok önemlidir. Çünkü yanmış cilt güneşe karşı çok hassastır.
- Kabarcıklarınızı Patlatmayın: Yanık sonrasında oluşacak ciltteki kabarcıklar asla patlatılmamalıdır. Çünkü kabarcıkların patlatılması enfeksiyona neden olabilir.
- Reçetesiz Ağrı Kesici: Ağrınız varsa ve sizi çok rahatsız ediyorsa reçetesiz bir ağrı kesici alınabilir. Ancak prospektüsü okuyarak doğru dozajı alınmasına dikkat edilmelidir.
Yanıkların evde tedavi edileceği durumlarda bazı yanlış bilgilerin uygulanmaması önemlidir. Tıbbi bilgisi olmayan kişilerin önerileri dikkat alınmamalıdır. Çünkü bunlar yanlış sonuçlar verirse geri dönülemez hasarlara neden olabilir.
Hafif Yanıklarda Uzak Durulması Gereken Uygulamalar
- Yanık Bölgeye Çeşitli Yağlar Sürmeyin: Genel inanışın aksine hindistan cevizi yağı yanıklara iyi gelmez. Bu tür yağlar ciltte bakteri oluşmasına neden olur.
- Yanık İçin Diş Macunu Kullanmayın: Yanık tedavisi için asla diş macunu uygulanmamalıdır. Çünkü diş macunu yanık cildi daha tahriş edebilir ve enfeksiyona oluşmasına neden olabilir. Çünkü diş macunları steril değildir.
- Buz Kullanmayın: Buz veya çok aşırı soğuk su yanan bölgeyi daha fazla tahriş edebilir. Doğru şekilde kullanılmadığında da buz soğuk yanmasına bile neden olabilir.
Hangi Yanıklarda Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
1.derece yanık tedavisi veya 2.derece yanık tedavisi evde yapılabilir. Ancak üçüncü derece yanıklar asla evde tedavi edilmemelidir. Çünkü enfeksiyondan şoka kadar çok ciddi riskler taşıyabilir. Bazı durumlarda yanık durumu birinci ya da ikinci drece olsa da doktora gidilmelidir. Şöyle ki;
- Yanık bölgesi 10 cm den daha büyük ise,
- Yüz, el, kalça veya kasık bölgesi yandıysa,
- Çok fazla ağrı ve koku varsa,
- Ateş yükseldiyse,
- Üçüncü derece bir yanık olduğunu düşünülüyorsa,
- Tatanoz aşısı olunmadıysa ya da olunan son aşının üzerinden 5 yıl geçtiyse doktora görülmesinde fayda vardır.
3.derece yanık tedavisi sonrasında yanık izi kalma olasılığı yüksektir. Ancak gelişen teknoloji ve cerrahi uygulamalar yanık izleri üzerinde mucizevi sonuçlar ortaya çıkartabilmektedir. Ancak yanık izi olsun diğer tüm izlerin tedavisinde uzman doktorlar ve uygun tedavi ortamları olması çok önemlidir. Yanlış tedaviler geri dönülemez sonuçlar doğurabilir.
Yanık Tedavisi Fiyatları
T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı estetik merkezlerinin web sayfalarında herhangi bir yanık tedavisinin işlem fiyatlarını belirtmeleri yasaktır. Bu kurala riayet etmeyen resmi estetik kliniklerine cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu sebeple yanık tedavisi fiyatlarını merak edenlere Şükrü Yazar Estetik Kliniği, web sayfası aracılığıyla iletememektedir. Ayrıca ilgili hastaya yanık tedavisi fiyatlarıyla alakalı net bilgiler verebilmek için uzman doktorun hastanın yanık durumunu ve derecesini analiz etmesi gereklidir.
Yanık tedavisiyle ilgili Nişantaşı Estetik denilince ilk akla gelen kliniklerden biri olan Şükrü Yazar Estetik Kliniği’nde hizmet veren Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Profesör Doktor Şükrü YAZAR’a yanıkla ilgili tüm sorularınızı sormak ve muayene olmak için mesai saatlerinde ☏ +90 212 257 1515 | Whatsapp Destek +90 541 334 3484 iletişim numaralarından ulaşarak “yanık tedavisi nasıl yapılır ve fiyatları ne kadardır?” gibi sorularınızı ileterek uzman doktorla görüşmek istiyorum diyerek randevu talep edebilirsiniz. Hasta danışmanı en kısa sürede muayene organizasyonunu için sizi doktorla görüştürecektir.
You must be logged in to post a comment.