Yüz (Maksilla, Zigoma, Orbita) Kırığı Nedir?
Yüz kemik kırıkları; ev, iş ve trafik kazaları nedeniyle oluşabilen ve yüzün bütününü oluşturan kemiklerden biri veya birkaçının birlikte kırılarak yer değiştirdiği durumlardır. Kırık bazen deride herhangi bir sorun olmadan gelişebilir ancak bu kırıklar çoğunlukla yüz derisini zedeleyen patolojilerle birlikte görülür. Yüz kırıkları oluştuğu zaman problemin olduğu bölgede kanama, şişlik, duyu kaybı, hassasiyet ve ağrı ortaya çıkar. Genellikle ilk günlerdeki ödem ve şişlik, deri altındaki patolojiyi gizleyeceği için tam olarak değerlendirmek zor olur. Bu durumda aradan geçen günler içinde ödemlerin azalmasıyla alttaki deformite ve şekil bozukluğu ön plana çıkar.
Yüz Kırıklıkları Nelerdir?
- Burun Kırığı
- Çene Kırığı
- Göz Yuvası Kırığı
- Elmacık Kemiği Kırığı
- Orta Yüz Kırıklıkları
Yüz Kırığı Oluştuğunda Tedaviye Nasıl Karar Verilir?
Yüz kırıklarında radyolojik görüntüleme ya da tomografi yöntemleriyle ayrıntılı bir inceleme yapılarak kırık bölgeler tespit edilir. Daha sonraki aşamada bu kırıkların yerine oturtulması, vida-plak yardımıyla bazen de tellenerek tespiti gerekir. Yüz kırıkları genellikle başka beden travmalarının da eşlik ettiği yaralanmalardır. Yüz kırığı olan bir insanda kafa travması olup olmadığına bakılır. Genel cerrahiyi ilgilendiren karın, kol ya da bacak yaralanması ihtimaliyle araştırmalar yapılır. Kaza anında bir şuur kaybı gerçekleşmiş, bulantı ya da kusma varsa hastanın beyin cerrahisi tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Yüz Kırığı Ameliyatlarında Hangi İşlemler Uygulanır?
Yüz kırıkları ameliyatı çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında ince kesiler yapılarak kırık bölgesine ulaşılır. Kesilerin bir kısmı ağız içinden, bir kısmı da yüz derisi üzerinde yapılabilir. Yüz derisinde yapılan kesiler genellikle kıvrım yerleri, saç kenarı, kaş kenarı ya da alt göz kapağında olur. Hastanın vücudundan kemik veya dokuya ihtiyaç duyulduğunda ise başka bir kesi daha yapmak gerekir. Kırık düzeltilerek yerine oturtulduktan sonra, kemik aşağıdakilerin biri veya birkaçı kullanılarak tespit edilir:
- Titanyum plaklar ve/veya vidalar
- Eriyebilir plak ve/veya vidalar
- Tel dikişler
- Dişlere uygulanan metal ark ve teller
- Eksternalfiksatör (dışarıdan uygulanan tespit aracı)
- Vücudunuzdan alınan kemik
- Kadavradan alınmış kemik, kıkırdak, kemik macunu, kemik tozu
- Silikon, porozhidroksiapatit, metil metakrilat, titaniyummeş gibi alloplastik malzemeler
Bir problem çıkartmadıkları takdirde yüz kırıklıkları için kullanılan malzemeler ömür boyu yerlerinde kalabilir. Problem çıkması halinde ise bunları yerinden çıkartmak için ikinci bir ameliyat gerekebilir.
Yüz Kemik Kırıkları Sıkça Sorulanlar
Estetik uygulamaları öncesi, sırası ve sonrasıyla ilgili en çok merak edilenler
Türkiye Plastik Cerrahi Uzmanı
☏ +90 212 257 1515 ✆ +90 541 334 3484 telefon numaralarını arayarak ya da canlı destek hattından “yüz kırıklıkları tedavi işlemlerinin fiyatı nedir, yüz kırıklığı tedavi süreçleri nedir” vb. gibi sorularınızı hasta danışmanlarına ileterek bilgi alabilir ve uzman doktorla görüşmek istediğinizi belirterek randevu isteyebilirsiniz.
You must be logged in to post a comment.