Deri Kanseri Nedir?
İnsanlarda cilt hücrelerinin kontrolsüz büyümesi tıp dilinde deri veya cilt kanseri olarak adlandırılır. Deride oluşan kanserler genellikle güneş ışınlarının ultraviyole etkisi ve radyasyonunun cilt hücrelerinde oluşturduğu DNA hasarları sonucu ortaya çıkmaktadır. Cilt kanserlerini 2 ana kategoride toplayabiliriz.
- Melanom Cilt Kanseri: Melanom cilt kanserleri nadir görünürler ancak insanlarda iç ve dış bütün organlara yayılabildiği için en tehlikeli cilt kanseri olarak kabul edilirler.
- Melanom Dışı Cilt Kanseri: Melanomom dışı cilt kanserinin yayılma olasılığı azdır. Küçük ve basit bir ameliyatla tedavisi mümkün olduğu için az tehlikeli olarak kabul edilmektedirler.
Cilt Kanseri Tipleri Nelerdir?
- Bazal Hücreli Kanser (BCC):
Epidermisteki bazal hücrelerden kaynaklanan en sık görülen kanser tipidir. Yavaş seyreder ve metastaz yapmaz. Bu tip kanserler nadiren hayatı tehdit eder. - Skuamöz Hücreli Kanser (SCC): Skuamöz (yassı) hücrelerden kaynaklanan sık rastlanan deri kanseri tipidir. Dudaklar, yüz ve kulaklarda sıkça görülür. Lenf bezlerine ve bazen de iç organlara kadar yayılabilmektedir. Bu tip cilt kanserleri tedavi edilmezse insan hayatını tehdit edebilir.
- Malign Melanoma (MM): Melanin üreten (Melanosit) hücrelerden kaynaklanan cilt kanseri tipidir. Malign melanomalara diğer deri kanserlerine göre daha az rastlanır. Genellikle güneşe düzenli olarak maruz kalan bölgelerdeki insanlarda daha fazla ortaya çıkar. Deri kanserlerinin en tehlikeli tipi olarak bilinir ve erken teşhis edilirse tedavi edilebilme şansı vardır. Malign Melanoma cilt kanserinin teşhis ve tedavisinde gecikme genellikle hastalar için ölümcül olmaktadır.
Cilt Kanseri Riskini Artıran Başlıca Faktörler Nelerdir?
- Açık tenli bir yapıya sahip olma
- Kolayca çillenen bir cit yapısına sahip olma
- Vücutta çok fazla sayıda ben (nevüs) sahibi olmak
- Ailelerde daha önce deri kanseri görülmesi
- Ekvatora yakın yüksek rakımlı bölgelerde yıl boyunca yoğun güneş ışığına maruz kalınması
- Herhangi bir sebeple radyoaktif ışın tedavisi (radyoterapi) uygulaması görme
- Uzun zaman vücutta iyileşmeyen açık yaraya sahip olunması
- Katran, zift, arsenik gibi kimyasal karsinojen maddelere kronik şekilde maruz kalınması
- Kronik mikro travmalara maruz kalınması
Cilt Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Deri kanserinin tedavisi, cildin tipine, kanserin evresine ve vücuttaki yerleşim yerine göre değişmektedir. Eğer kanserli bölge küçükse cerrahi olarak çıkarılma işlemi ayakta ve lokal anesteziyle kolayca yapılabilmektedir. Bu küçük ve az tehlikeli tiplerde kazıma (küretaj), elektrik akımıyla kanser hücrelerini yok etme (dessikasyon) ve kanser hücrelerinin dondurularak tahrip edilmesi (kriyoterapi) işlemleri de yapılabilir. Ancak bu metotların tedavi açısından güvenilirliği azdır; iz bırakma ve deformasyon yapma ihtimalleri fazladır.
Kanserli bölge büyükse ve lenf nodlarına ya da vücudun başka bir bölgesine yayılmışsa, bu cilt kanserinin tedavisi için büyük cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir. Deri kanserlerinde cerrahi tedaviye ek muhtemel diğer tedavi seçenekleri radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapi (antikanser ilaçların verilmesi) olmaktadır.
Cilt Kanseri Sıkça Sorulanlar
Estetik uygulamaları öncesi, sırası ve sonrasıyla ilgili en çok merak edilenler
T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı hastane, estetik tedavi klinik ve merkezlerinin web sitelerinde cilt kanseri tedavi fiyatlarını belirtmeleri yasaktır ve bu kurala uymayan kurumlara devlet cezai müeyyideler uygulamaktadır. Ayrıca Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Profesör Doktor Şükrü Yazar’ın cilt kanseri tedavisinin fiyatlarıyla ilgili net bilgiler verebilmesi için hastayı muayene ederek mevcut sağlık durumunu analiz etmesi, vücut ve ten analizini de yaparak şikayetlerini değerlendirmesi gereklidir.
Nişantaşı Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
☏ +90 212 257 1515 ✆ +90 541 334 3484 telefon numaralarını arayarak ya da canlı destek hattından “cilt ve deri kanseri tedavisinin fiyatları ne kadar, tedavi süreçleri nasıl ilerliyor” vb. gibi sorularınızı hasta danışmanlarına ileterek bilgi alabilir ve uzman doktorla cilt kanseri tedavi uygulamalarıyla ilgili görüşmek istediğinizi belirterek randevu isteyebilirsiniz.
Keratozlar ise üstleri pürtüklü ya da pullu, kahverengi veya kırmızı renkte yamalar şeklinde görülen deri lezyonlarıdır. Genellikle cildin daha çok güneşe maruz kaldığı bölgelerinde görülmektedirler. Kansere dönüşme ihtimalleri vardır ve bu belirtileri gösteren tüm benler cerrahi yöntemler uygulanarak olarak çıkarılmalıdırlar.
- Beyaz ve pembe renkli küçük bir kitle şeklinde
- Yüzeyi düzgün, parlak, çukur şeklinde
- Kuru, pullu, kırmızı bir nokta şeklinde
- Kabuklu, kırmızı, yumru şeklinde
- Kabuklu yan yana küçük kitleler şeklinde
- Bir yara izine benzeyen beyaz bir yama şeklinde
- 2-4 haftada iyileşmeyen, kanama ve ağrı yapabilen lezyonlar
Malign Melanoma ise genellikle bir benden veya normal olan bir deriden başlayabilir. Herhangi bir bende ortaya çıkan aşağıdaki değişiklikler kanserleşme açısından uyarı kriterleri olarak kabul edilir:
- Asimetti
- Kenar düzensizliği
- Değişik renk tonlarında olma
- Üzerinde kabuklanma
- Kanama
- Kaşıntı
- Çevresinde kızarıklık
- Kıllanma artışı
- Boyutunda 6 mm’den daha fazla veya anormal bir artış olması
Yukarıdaki değişikliklerden bir çoğunun gözlendiği benler cerrahi uygulamalarla mutlaka alınmalı ve Malign Melanoma açısından histopatolojik incelemeye tabi tutulmalıdır.
- Düzenli kontrolleri aksatmamak
- Yaz aylarında özellikle 11:00-14:30 saatleri arasında güneşe maruz kalmaktan kaçınmak
- Ultraviyole ışınlarının su ve buluttan geçerek kum ve kardan yansıyabileceğini unutmayarak dikkatli olmak
- Açık havada uzun süre kalınması gerektiğinde geniş kenarlı şapka ve uzun kollu kıyafet giymeye çalışmak
- Deriyi düzenli olarak kontrol etmek, herhangi bir şüpheli durumda uzman doktora başvurmak
- Deniz, havuz gibi ortamlarda yüzdükten ya da terledikten sonra cildimizin güneşe maruz kalan bölgeleri için düzenli aralıklarla en az on beş faktörlü güneş kremleri kullanmak
You must be logged in to post a comment.